Google Translate:

Så jämför du elpriser!

Elpriser innehåller en rad olika komponenter och kan minst sagt vara besvärliga att förstå sig på. Det finns rörliga och fasta delar, olika bolag använder olika begrepp för samma sak och prissätter tillsynes helt ojämförbart. Men lugn! Vi hjälper dig att bena ut vad du ska titta på när du jämför priser på el.

Bildkollage: Två personer kollar på en dator tillsammans och bild på kaffe som hälls ur en kanna och ner i en kaffekopp.

Du är redo att teckna nytt elavtal. Den här gången har du bestämt dig för att gå på djupet och jämföra olika priser grundligt. Men det visar sig vara lättare sagt än gjort. Med en rad olika prisjämförelsesajter, rabatter och kampanjer blir jämförelsen genast komplex och ganska besvärlig.

– Först och främst rekommenderar jag att använda Elpriskollen som Energimarknadsinspektionen ligger bakom. Myndighetens sajt är objektiv och har samma villkor för alla aktörer. Här kan du även se vilken typ av el bolagen erbjuder, om den är grön eller fossilfri till exempel, säger Sanja Simunovic, elhandelschef på Affärsverken.

Men vad ska du då fokusera på i din jämförelse? Låt oss börja med att titta på vad ett elpris består av. För det första, är priset för själva förbrukningen fast eller rörligt?

– Fast innebär att du tecknar dig för samma pris under ett år eller mer. Har du ett rörligt elavtal betalar du antingen ett medelpris för hela månaden eller blir timdebiterad, då betalar du för din faktiska förbrukning per timme, förklarar Sanja Simunovic.

Foto på Sanja Simunovic, elhandelschef på Affärsverken, som säger: "Ställ dig alltid frågorna: vad ligger bakom priset och vad händer när kampanjen löper ut?"

Jämför totalpriset

Till det kommer alla avgifter. Elnätsavgiften som tas ut av nätägaren är kanske självklar. Bor du i centrala Karlskrona med omnejd är det Affärsverken Elnät AB som äger elnätet, medan andra delar av Blekinge har andra nätägare.

Ytterligare avgifter är elcertifikatsavgift, avgift till Svenska Kraftnät, balansansvarsavgift och eventuellt ursprungsgarantier för att nämna några av de vanligaste. Och nu börjar det bli riktigt klurigt. De här avgifterna kan nämligen antingen ingå i en grundavgift som elbolaget tar ut, eller läggas som påslag på det rörliga eller fasta priset. Här gör alla elbolag olika och prisjämförelsen bli knepig.

– Du ska alltid titta på hela prisbilden, både grundavgiften och den rörliga eller fasta delen tillsammans. Vad blir totalpriset? Och kontrollera också att det är inklusive moms, säger Sanja.

Ifrågasätt alltid

En annan viktig tumregel är att alltid vara ifrågasättande. Erbjuder ett elbolag radikalt lägre priser än sina konkurrenter, är det troligen bara en tillfällig kampanj.

– Ställ dig alltid frågan: vad ligger bakom priset? Är det en kampanj kan priset vara rabatterat de första månaderna, men vad händer när kampanjen löper ut, vad får du betala då? Och har du rätt att bryta avtalet då, frågar Sanja retoriskt.

– Var kritisk, också på Elpriskollen. Även där förekommer rabatter och kampanjer.

Men det avgörande vid en jämförelse är kanske ändå att bestämma sig för vad som är viktigt för just dig.

– Generellt är priserna ganska jämna, det kan skilja några ören per kilowattimme, det vill säga några kronor i månaden för en genomsnittlig lägenhetskund, och då är det kanske andra saker man ska titta på, om elen är snäll mot miljön till exempel, säger Sanja Simunovic.

Fördjupad läsning

Läs mer och få tips i vår artikel om schysst elhandel.

Fler artiklar om el

Läs mer om elköp i vår artikelserie – Så funkar det!