Google Translate:

Din handbok om elköp – så funkar det!

Hur jämför jag elpriser, hur vet jag att jag inte blir lurad, och varför går priserna på el ibland upp och ner som en bergochdalbana? Vi vet, el är komplicerat. Men vi hjälper dig. Här har vi samlat artiklar som guidar dig på den snåriga elmarknaden! Tillsammans hittar vi det som passar just dig bäst.

Varför är elen så dyr just nu?

Det är lätt att tänka att det höga elpriset beror på hur vädret har varit. Och det stämmer. Men även faktorer som bränslepriser och överföringskapacitet påverkar. Vi reder ut vad det är som händer.

Kallt ute och varmt inne – därför blir elräkningen större i vintertid

Under vintern är elräkningen ofta högre än under årets varmare delar. Ibland även högre än vad du hade räknat med. Vad beror det egentligen på? Och hur kan du påverka elräkningen i rätt riktning? Här ger vi dig hjälp på vägen.

Lokalproducerad el och värme – en vinst för både miljö och samhälle

Lokalproducerad el och värme, alltså grön el från nära dig, är inte bara bra för miljön. Vinsten går dessutom tillbaka till alla oss i närområdet i form av pengar till bland annat vård och skola. Ganska fantastiskt eller hur? Vi förklarar hur det funkar.

Bra Miljöval – varför ska jag välja det?

”Varför ska jag välja till Bra Miljöval? Jag har ju redan grön el!” Vi förstår att det här kan verka snurrigt. Bra Miljöval och grön el är båda snälla mot miljön, men på lite olika sätt. Vi benar ut vad som är vad.

Grön el, vad är det?

Hållbart eller klimatsmart? Fossilfritt eller miljövänligt? Det är inte lätt att orientera sig bland alla begrepp i elbranschen. På Affärsverken kallar vi elen för grön. Grön el som är snäll mot miljön. Men vad innebär det egentligen? Här får du svaret!

Låt dig inte luras! Så vet du att elbolaget är schysst

Låt oss vara ärliga: det används en del fula knep i elbranschen. Det tycker vi är tråkigt. Men det finns sätt att ta reda på om ett elbolag är schysst. Vi ger de bästa tipsen för att inte bli lurad!!

Så jämför du elpriser

Rabatter och kampanjer. Rörliga och fasta delar. Det kan verkligen vara en utmaning att jämföra elpriser. Men lugn, vi hjälper dig! Här får du smarta tips som gör jämförelsen enklare.

Därför har elpriserna varierat kraftigt under 2020

Föll det mycket snö i vintras? Ja i Norge. Men det har väl ingen påverkan på oss här i södra Sverige? Jo, det har det – nämligen på våra elpriser. Vi reder ut varför ditt elpris ibland går upp och ner som en bergochdalbana.