Google Translate:

Din handbok om elköp – så funkar det!

Hur jämför jag elpriser, hur vet jag att jag inte blir lurad, och varför går priserna på el ibland upp och ner som en bergochdalbana? Vi vet, el är komplicerat. Men vi hjälper dig. Här har vi samlat artiklar som guidar dig på den snåriga elmarknaden! Tillsammans hittar vi det som passar just dig bäst.

Så påverkas du av minuspriser

När det blir ett överskott av el på marknaden uppstår så kallade minuspriser. Vi förklarar vad det innebär för dig som har solceller.

Stigande elpriser igen

De rörliga elpriserna har varit relativt låga under en tid. Nu ökar elpriset igen på grund av kallt väder och minskad tillgång på kärnkraft.

Priserna faller på elmarknaden

Elpriserna förutspås bli lägre jämfört med förra hösten. Det har flera orsaker, både omvärldsläge och nederbörd.

Så fungerar vår portföljförvaltning

Vi får många frågor om portföljförvaltning och hur priserna påverkas av omvärlden. Historiskt har våra portföljer utfallit med ett genomsnittligt lägre pris än de rörliga avtalen, men ibland kan förhållandet vara det omvända. Här förklarar vi hur det hänger ihop.

Nu är det jul igen!

Hur kan vi leva hållbart under julen? Ska vi skippa julbelysningen eller hoppa över julskinkan? Ska vi låta bli att styla håret inför nyårsfesten? Ja, frågorna om var man bäst kan spara in elen är många. Vi reder ut en del av frågorna.

Vad händer på elmarknaden?

Det har inte undgått någon att det pratas elpriser överallt just nu; på nyheterna, under fikapausen på jobbet och med grannen.

Frågor och svar om el

Vi vill gärna göra dina dagar lite enklare, därför har vi samlat ihop frågor och svar från vår expertpanel. Kanske kan de även hjälpa dig!

Energispartips

Det finns många sätt att spara el och minska sin energiförbrukning, men vilka är egentligen bäst för dig, för miljön och för plånboken? Här får du smarta tips som du kan använda i din vardag.

Så jämför du elpriser

Rabatter och kampanjer. Rörliga och fasta delar. Det kan verkligen vara en utmaning att jämföra elpriser. Men lugn, vi hjälper dig! Här får du smarta tips som gör jämförelsen enklare.

Kallt ute och varmt inne – därför blir elräkningen större i vintertid

Under vintern är elräkningen ofta högre än under årets varmare delar. Ibland även högre än vad du hade räknat med. Vad beror det egentligen på? Och hur kan du påverka elräkningen i rätt riktning? Här ger vi dig hjälp på vägen.

Lokalproducerad el och värme – en vinst för både miljö och samhälle

Lokalproducerad el och värme, alltså grön el från nära dig, är inte bara bra för miljön. Vinsten går dessutom tillbaka till alla oss i närområdet i form av pengar till bland annat vård och skola. Ganska fantastiskt eller hur? Vi förklarar hur det funkar.

Grön el, vad är det?

Hållbart eller klimatsmart? Fossilfritt eller miljövänligt? Det är inte lätt att orientera sig bland alla begrepp i elbranschen. På Affärsverken kallar vi elen för grön. Grön el som är snäll mot miljön. Men vad innebär det egentligen? Här får du svaret!

Låt dig inte luras! Så vet du att elbolaget är schysst

Låt oss vara ärliga: det används en del fula knep i elbranschen. Det tycker vi är tråkigt. Men det finns sätt att ta reda på om ett elbolag är schysst. Vi ger de bästa tipsen för att inte bli lurad!!

Varför är elen så dyr just nu?

Det är lätt att tänka att det höga elpriset beror på hur vädret har varit. Och det stämmer. Men även faktorer som bränslepriser och överföringskapacitet påverkar. Vi reder ut vad det är som händer.

Artikel publicerad 2021.

Därför har elpriserna varierat kraftigt under 2020

Föll det mycket snö i vintras? Ja i Norge. Men det har väl ingen påverkan på oss här i södra Sverige? Jo, det har det – nämligen på våra elpriser. Vi reder ut varför ditt elpris ibland går upp och ner som en bergochdalbana.