Google Translate:

Karlskrona - den smarta staden

Håller det där trädet på att falla ner? Vad är det för temperatur i min fastighet? Töms min soptunna utan att den är full? Hur hög är havsnivån? Smarta sensorer kan hjälpa till att hålla koll på allt det där och mycket mer. Det är bara din och vår fantasi som sätter stopp.

Internet Of Things

Med start 2018 har Affärsverken börjat bygga ett radionätverk som gör det möjligt att koppla upp små sensorer som kan användas för att automatiskt samla in information. Exempel på information är mängden sopor vid återvinningsstationer eller om våra grönområden behöver vattnas. Insamlad data används sedan för att skapa ett tryggare och hållbarare samhälle genom att till exempel inte hämta soptunnan förrän den är full eller bara vattna den delen av parken som behöver det.

Internet of Things

IoT Blekinge blev Årets stadsnät 2018

Svenska Stadsnätsföreningen premierar varje år förtjänstfulla insatser i bredbandsbranschen. I samband med föreningens årskonferens i Göteborg utsågs IoT Blekinge, som består av de kommunalt ägda stadsnäten i Karlskrona, Ronneby, Karlshamn och Olofström, till Årets stadsnät.

Internet of Things

Samverkan ger styrka

Vi tror att samarbete är nyckeln för att kunna erbjuda en flexibel och kostnadseffektiv infrastruktur.

IoT Blekinge är ett samarbetsprojekt med representanter från Olofströms Kabel-TV, Karlshamn Energi, Miljöteknik i Ronneby och Affärsverken i Karlskrona.

Internet of Things

Våra pågående projekt

Affärsverken kan erbjuda allt ifrån ren transmission i nätverket till projekt där vi levererar en helhetslösning.

För närvarande pågår det ett flertal projekt i vårt IoT-nät.

Internet of Things

Tekniken som används

För att kunna erbjuda en säker och stabil infrastruktur så har Affärsverken byggt ett LoRa-nät (Long Range) som är tillgängligt i Karlskrona kommun. LoRa är en öppen standard för trådlös datakommunikation som används allt mer inom IoT och via nätet kan man sedan koppla upp sensorer för olika tillämpningar.

För närvarande har vi stöd för sensorer från följande tillverkare:
TEKTELIC, ELSYS, Sensing Labs, Ascoel,  All binary

Internet of Things

Hur kommer jag igång?

Utöver det kommersiella nätet så finns det ett öppet och gratis LoRa nät som kan användas av företag & privatpersoner som vill prova den nya LoRA/IoT tekniken.

För övriga tillämpningar hänvisar vi till vårt kommersiella LoRa nät som har täckning i Karlskrona kommun (och via samarbetspartners inom IoT Blekinge även i Ronneby, Karlshamn & Olofström). Detta nät kan användas som bärare för företags egna tillämpningar eller vid behov kan Affärsverken även erbjuda kompletta lösningar. Dokumentation kring det öppna nätet finns här.

Maila oss för mer information kring hur vi kan hjälpa er på bästa sätt.

Internet of Things

Fördjupat samarbete med BTH

Nu bjuds BTH:s studenter in att testa och laborera i Affärsverkens öppnat nät för uppkopplade saker.

Internet of Things

Vi är nominerade till Telekom-galan 2019!

Den 20 februari hålls Telekom-galan i Stockholm. Vi har blivit nominerade i kategorin Årets nätoperatör.

Internet of Things

Vårdtjänster i Stadsnätet

Tillsammans med Alleato tittar Affärsverken på sensorer för att utveckla vårdtjänster i stadsnätet.

Internet of Things

Smart city center

En förutsättning för den smarta och hållbara staden.

Vi har byggt upp ett Smart city center för att möta framtidens utmaningar och möjligheter. För närvarande går data från vårt el- och stadsnät till centret. Flera pilotprojekt är pågående där IoT-sensorer används för att avläsa olika typer av information. Se dem här!

{{name}}

{{profession}}

{{phone}} {{email}}

Frågor och svar

  Iot betyder Internet of Things, eller Sakernas Internet. Det handlar om saker i hemmet eller på annan plats som är uppkopplade. Du kan t ex ha sensorer för att se om din soptunna är full eller ha en uppkopplad värmereglering som du styr via din mobil eller en app.

  LoRa är en öppen standard för trådlös datakommunikation som används allt mer inom IoT. Via nätet kan man sedan koppla upp sensorer för olika tillämpningar.

  Utöver det kommersiella nätet så finns det ett öppet och gratis LoRa-nät som kan användas av företag och privatpersoner som vill prova den nya LoRA-/IoT-tekniken.

  För övriga tillämpningar hänvisar vi till vårt kommersiella LoRa-nät som har täckning i Karlskrona kommun (och via samarbetspartners inom IoT Blekinge även i Ronneby, Karlshamn och Olofström). Detta nät kan användas som bärare för företags egna tillämpningar eller vid behov kan Affärsverken även erbjuda kompletta lösningar. Dokumentation kring det öppna nätet finns här.

  Maila oss för mer information kring hur vi kan hjälpa er på bästa sätt.

  IoT Blekinge är ett samarbetsprojekt med representanter från Olofström Kabel-TV, Karlshamn Energi, Miljöteknik i Ronneby och Affärsverken i Karlskrona. Genom detta samarbete delar vi tillämpningar och erfarenheter inom IoT. Eftersom vi har en gemensam plattform så kan vi enkelt kopiera lyckade tillämpningar från en stad till övriga städer i Blekinge.