Google Translate:

Spara energi och pengar

Med tanke på hur fantastisk elen är bör den användas så smart och effektivt som möjligt. Det är bra för dig, klimatet, samhället och din plånbok. Ett bra exempel på det är att inte bara fokusera på att släcka lampor, utan att i första hand byta ut dem till LED-belysning som behöver mindre än 20 procent av den el som en traditionell glödlampa drar. Det är smart och effektiv elanvändning – och ett exempel på energieffektivisering.

Några tips hur du sparar både energi och pengar:

  • Hemelektronik – Stäng av både datorn och alla tillbehör som till exempel skrivare med strömbrytaren och dra ur batteriladdaren när den inte används. Alla apparater i hemmet som inte är avstängda med strömbrytaren förbrukar energi när de står i standby-läge. Hur mycket du kan spara är väldigt olika, men i genomsnitt ligger det omkring 250 kilowattimmar per år för alla apparaterna i ditt hushåll sammanlagt.

  • Matlagning och matförvaring – Använd kastruller och stekpannor med plana bottnar och som passar till plattans storlek. Sätt lock på kastrullen när du kokar mat eller vatten – då använder du bara en tredjedel så mycket energi jämfört med locket av. Använd vattenkokare när du ska koka upp vatten. Det spar energi. Ställ in rätt temperatur i både kyl och frys. I kylen rekommenderas plus 5 grader och i frysen minus 18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka fem procent.

  • Belysning – Nu finns flera energieffektiva lampor. LED, halogen och lågenergilampor har olika egenskaper och passar till olika situationer. Att ha rätt belysning på rätt ställe är av stor betydelse. Starkare belysning där man arbetar och mer begränsad allmänbelysning ger upplevelse av ljus på rätt plats utan onödigt hög energianvändning.

  • Tvätt – Vänta med att tvätta tills du har så mycket smutstvätt att den fyller maskinen. Använd tvättmaskinens sparprogram när du har lätt smutsad tvätt. Tvätta i lägre temperatur om det är möjligt. 40 grader istället för 60 grader kan nästan halvera energianvändningen.

  • Disk – Skölj disken i en balja istället för under rinnande vatten när du diskar för hand. Ännu bättre är diskmaskin. En modern A-klassad diskmaskin kan diska en disk på 10 till 15 liter vatten beroende på program. Mätningar visar att för att diska motsvarande mängd disk för hand går det åt mer än 100 liter vatten.

  • Dusch – Duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret. En kort dusch på fem minuter istället för en kvart kan minska årsförbrukningen för varmvattnet med 500 kilowattimmar. Byt till snålspolande duschmunstycke och blandare med energisparfunktion. Med effektiva modeller i kök och badrum kan du minska vattenanvändningen upp till 40 procent.

Så länge räcker 1 kilowattimme

En kilowatttimme (kWh) räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har. 1 kWh kostar cirka 1,25 kronor (inklusive både elnäts- och elhandelskostnad). Här visar vi några exempel på vad du kan göra med 1 kilowattimme.

 

Du kan använda en  med effekten 1 kWh räcker i tid 
Adventsljusstake 21 W 50 timmar
Adventsljusstake (LED) 2 W 500 timmar
Brödrost 1 000 W 1 timme
Dammsugare 1 400 W 43 minuter
Glödlampa 40 W 25 timmar
Glödlampa 60 W 15 timmar
Lågenergilampa 9 W (motsvarar 60 W) 111 timmar
Ledlampa 5 W (motsvarar 60 W) 200 timmar
 Hårtork 1 600 W 37,5 minuter
 Infravärme 2 000 W 30 minuter
 Kaffebrygge 800 W 1 timme och 15 minuter
 Laddare till mobilen som sitter i uttag 5 W 200 timmar
 Mikrovågsugn 1 500 W 40 minuter
 Spisplatta 1 500 W 40 minuter
 Vattenkokare 1 500 W 40 minuter
 Plasma-tv 42 tum 220 W 4 timmar och 30 minuter
 LCD-tv 42 tum 128 W 7 timmar och 48 minuter
 Digitalbox 9 W 111 timmar

Källa: Energimyndigheten med flera