Google Translate:

Energispartips

Så blir du energismart

Det finns många sätt att spara el och minska sin energiförbrukning, men vilka är egentligen bäst för dig, för miljön och för plånboken? Här får du smarta tips som du kan använda i din vardag.

Vintern är den tid då vi förbrukar mest energi. Vi bekämpar mörkret med lampor, kylan med ökad värme inomhus och använder fler elprylar för att sysselsätta oss, och allt behövs för att vi ska få livskvalitet i vardagen. Samtidigt råder det energibrist i hela Europa, vilket leder till att våra elräkningar blir högre. Och trots att Affärsverkens el kommer från förnybara källor mår miljön såklart ännu bättre av att vi alla minskar vår elförbrukning. Men det finns sätt att använda elen på ett smartare sätt, utan att behöva snåla.

Vrid och vänd på värmen

Av all den energi som förbrukas i ett vanligt svenskt hushåll, går ungefär hälften åt till uppvärmning. Exakt hur mycket beror bland annat på boyta och uppvärmningsform. Men det finns tips som funkar för de flesta bostäder.

Sänk temperaturen

En eluppvärmd villa förbrukar i snitt 25 000 kWh per år, vilket motsvarar runt 35 000 kronor i elkostnader. Genom att sänka temperaturen med bara en grad kan du minska din förbrukning med åtta till tio procent under ett år, vilket motsvarar upp 3 500 kronor per år för en genomsnittlig villa.

Se över listerna

Dåligt tätade fönster och dörrar släpper ut värme, och dessutom gör drag att det känns ännu kallare inomhus. Kontrollera dina lister och byt ut dem vid behov.

Låt värmen cirkulera

Om du har gardiner, en soffa eller andra tunga möbler framför elementen hindras värmen från att cirkulera i rummet. Genom att se över din möblering kan du spara in på uppvärmningskostnaderna.

Svalare i vissa rum

De flesta sover bättre i ett svalt sovrum. Du kan även sänka temperaturen i de rum som inte används under längre stunder, exempelvis hallen.

Glöm inte golvet

Låt inte notan för golvvärme i exempelvis kök, hall eller badrum dra iväg i onödan. Ställ in golvvärmen med timer eller starta värmen när du behöver den.

Håll koll på elprylarna

Vi köper och använder fler och fler saker som drar el. Andelen el som går till hemelektronik är också den andel som ökar mest. I dag satsar de flesta tillverkare på att ta fram mer energieffektiva produkter, därför kan det löna sig att tänka till innan du köper en ny elpryl.

Spana efter energimärkning

Vanliga energimärkningar för hemelektronik är Svanen, Energy Star och TCO. Läs på innan inköp så att du vet vad du ska hålla utkik efter.

Skippa standby

Elektriska apparater som står i standby-läge drar mer el än de som är avstängda. En 42 tums LED-tv i standby-läge drar till exempel mellan 18 till 26 kWh per år. Idag har dessutom många fler än en tv och andra apparater som också drivs av el, vilket innebär att du kan betala för upp till 500 kWh per år helt i onödan. Koppla ihop flera apparater i ett grenuttag med strömbrytare så blir det lätt att stänga av.

Välj viloläge

Sätt dator och tv i viloläge eller annat energisparläge om de inte ska användas på en stund, så drar de mindre el. En stationär dator förbrukar 200 till 500 watt vid normalt bruk, medan den i viloläget drar cirka 5 till 10 watt. Glöm inte att stänga av helt när du är klar.

Dra ut laddaren

En laddare kan dra ström när den sitter i eluttaget, även om du inte laddar något just då. Det kan dessutom innebära en brandrisk om den blir överhettad. Genom att koppla alla laddare till timers eller grenkontakter har du koll på läget och kan smidigt stänga av alla när de inte används.

Kom ihåg

Dagens avancerade spelkonsoler och gamingdatorer förbrukar inte sällan mer energi än de tidigare varianterna, samtidigt som digitalboxarna ofta glöms bort när tv:n stängs av. Undersök om du kan stänga av din box utan att behöva göra ny kanalsökning och satsa på inbyggd digitalbox när det är dags för tv-inköp.

Lysande spartips

Rätt belysning gör hemmet så mycket mysigare. Ännu bättre blir det om du ser till att spara både energi och pengar genom att ha koll på belysningen.

Rätt ljuskälla

Byt ut gamla glödlampor till LED-lampor, som drar runt 80 procent mindre el och håller upp till 15 gånger längre. Halogenlampa är också ett bättre alternativ än glödlampa, men LED-lampan drar både minst el och håller längst.

Bättre utomhusbelysning

Se till att din utomhusbelysning har LED-lampor. Det finns även gott om solcellsbelysningar för såväl trädgård som balkong.

Sänk ljuset

Med dimmer är det lätt att styra ljuset, vilket både skapar trivsel och sparar el. Kom ihåg att armatur, dimmer och ljuskälla ska fungera på rätt sätt tillsammans och att det allra helst ska vara LED-lampor.

Släck när du kan

Även om dagens ljuskällor är energismarta drar de förstås som minst när de är släckta. Rörelsevakt och ljussensorer hjälper till på traven.

Billigare vardagslyx

En trerätters-middag, en lång varm dusch eller fluffiga, torktumlade handdukar. Det finns olika sätt att unna sig lite extra vardagslyx. Oavsett vad du föredrar finns det gott om energitjuvar i både kök, badrum och tvättstuga – och det betyder gott om möjlighet att spara energi och pengar.

Snabb i duschen

Genom att minska duschtiden med fem minuter sparar du ungefär 50 liter vatten. Ett lätt sätt att spara mycket vatten, energi – och pengar.

Fixa kranen

Byt till snålspolande kranar och duschmunstycken samt blandare med energisparfunktion. Med effektiva modeller i kök och badrum kan du minska vattenanvändningen med upp till 40 procent.

Tvätta rätt

Vänta med att tvätta tills du kan fylla maskinen och tvätta helst med lägre temperatur. Att sänka från 60 grader till 40 när man tvättar kan nästan halvera energianvändningen. Torktumlaren förbrukar tre gånger så mycket energi som tvättmaskinen, så häng upp tvätten om du har möjlighet.

Lagom kallt i kylen

I kylen bör temperaturen ligga på 5 till 6 grader och minus 18 grader i frysen. Bara en grad kallare ökar energianvändningen med runt fem procent. Frosta också av frysen regelbundet för effektivare energianvändning och städa bakom kyl och frys. Öppna bara kyl och frys korta stunder och se till att maten är sval innan den sätts in.

Skinande rent

Diska hellre i diskmaskin än för hand, så blir energiförbrukningen i snitt tre till fyra gånger lägre. Fyll din diskmaskin innan du kör den och var inte alltför noggrann innan du stoppar in disken – det räcker oftast med att skrapa av tallrikar eller på sin höjd skölja snabbt i kallt vatten. Om du handdiskar så undvik att göra det under rinnande vatten.

Läge för nytt

Gamla vitvaror förbrukar mer energi än nya. Exempelvis drar en tio år gammal kyl och frys dubbelt så mycket som en ny. Läs på om energimärkning om du ska köpa nya vitvaror. En kyl eller frys i klass A+++ använder 60 procent mindre energi än motsvarande produkt i klass A.

Så länge räcker 1 kilowattimme

En kilowatttimme (kWh) räcker till olika mycket beroende på vilken effekt apparaten har. Här visar vi några exempel på vad du kan göra med 1 kilowattimme.

Du kan använda en med effekten 1 kWh räcker i tid
Adventsljusstake 21 W 50 timmar
Adventsljusstake (LED) 2 W 500 timmar
Brödrost 1 000 W 1 timme
Dammsugare 1 400 W 43 minuter
Lågenergilampa 9 W (motsvarar 60 W) 111 timmar
Ledlampa 5 W (motsvarar 60 W) 200 timmar
Hårtork 1 600 W 37,5 minuter
Infravärme 2 000 W 30 minuter
Kaffebrygge 1000 W 1 timme
Laddare till mobilen som sitter i uttag 5 W 200 timmar
Mikrovågsugn 1 500 W 40 minuter
Spisplatta 1 500 W 40 minuter
Vattenkokare 1 500 W 40 minuter
LED-tv 42 tum 80 W 12,5 timmar
Digitalbox 9 W 111 timmar
SPA-bad (vid full effekt) 5030 W 12 minuter
Stationär dator 500 W 2 timmar

Källa: Energimyndigheten, Karlskrona kommun med flera.