Google Translate:

Pressrelease 26 april 2021

Karlskrona Solpark fördubblar produktionen

Karlskrona Solpark fortsätter att växa och fördubblar snart sin produktion av solenergi. Fem Skanskaprojekt bidrar till utbyggnaden av den senaste etappen som kommer att tillföra 0,6 MW.

Sedan 2019 är Karlskrona Solparks två första etapper i drift och tillsammans producerade de förra året el som motsvarar 200 hushålls helårsförbrukning. Andelarna i etapp 3 och 4 är sålda och nu startar byggnationen. Precis som de tidigare etapperna är även etapp 3 och 4 på 0,6 MW vardera. Totalt kommer Karlskrona Solpark att ha en kapacitet på 2,4 MW.

– Skanska är en föregångare i sin bransch när det gäller hållbarhet. För oss är det en fjäder i hatten att deras projekt, som ligger i framkant när det gäller miljö och klimat, satsar på den här solparken, säger Robbert Prinselaar, produktansvarig för solenergi på Affärsverken.

– Inom Karlskrona kommun finns idag ungefär nio procent lokal elproduktion. Lokal elproduktion har blivit en allt mer angelägen fråga för hela samhället. Karlskrona Solpark bidrar till omställningen och det är extra roligt när klimatprofilerade företag som Skanska investerar i hållbarhet i kommunen, säger Anna Wallin, vd på Affärsverken.

– 2045 ska Skanska vara klimatneutralt i hela värdekedjan och våra egenutvecklade projekt ska gå först. Steg för steg och projekt för projekt pressar vi ned klimatbelastningen men för att uppnå klimatneutralitet idag måste vi även satsa på förnybar energi. Utbyggnaden av Karlskrona Solpark och de 0,6 MW extra solenergi som det tillför är ett exempel på det. Att utbyggnaden av solparken sker på gammal deponimark som annars är obrukbar är dessutom en win-win för hållbar utveckling, säger Johan Gerklev, chef för hållbarhet, Skanska Sverige.

Under våren pågår byggnationen av de nya etapperna i solparken i Vedeby och de planeras att tas i drift i sommar. Solcellerna i Karlskrona Solpark levereras och installeras av Swede Energy Power Solutions AB.

– Det är väldigt roligt att vi nu inleder uppförandet av etapp 3 och 4. Att Karlskrona Solpark nu blir dubbelt så stor är ett kvitto på att intresset för solenergi är stort och att många privatpersoner och företag i området vill vara en aktiv del av den gröna omställningen. Vi ser även fram emot att fortsatt kroka arm med Affärsverken kring vidareutvecklingen av solparken, säger Christoffer Caesar, vd på Swede Energy.

Affärsverken är initiativtagare till Karlskrona Solpark, samt projekterar och bygger parken. Affärsverken är även delägare. Större företag och organisationer är direktägare i solparken, medan mindre företag och privatpersoner är delägare genom andelar i den ekonomiska föreningen Solfördelarna i Karlskrona.

Läs gärna mer på www.karlskronasolpark.se

För mer information:
Robbert Prinselaar, produktansvarig för solenergi på Affärsverken, 0766-43 03 25.
Anna Claesson, marknadschef på Affärsverken, 0708-78 30 50.
Johan Gerklev, chef för hållbarhet på Skanska Sverige, 010-448 82 15.