Google Translate:

Nyhet 01 februari 2022

Affärsverken testar eldriven avfallshantering

Har du märkt något annorlunda när renhållningsbilen kört förbi i Karlskrona? Förmodligen inte. Möjligen låter den inte lika mycket som vanligt. Under vecka 5 testar nämligen Volvo Trucks sin nya ellastbil där Affärsverken är ett av de företag som får provköra och utvärdera.

Affärsverken tar ett stort miljöansvar inom sina affärsområden och försöker ständigt göra den egna verksamheten mer hållbar. Personbilsflottan är till stor del redan elektrifierad och nu undersöks möjligheterna att göra detsamma med renhållningsbilarna.

– Det är Volvo som driver projektet tillsammans med Geesinknorba som är den största tillverkaren av sopskåp. Vi blev tillfrågade om vi ville vara med, vilket vi tycker är jättespännande, säger Fredrik Jacobsen, teamledare Cirkulär, på Affärsverken och fortsätter:

– Vi skulle gärna gå över till eldrivna renhållningsbilar på sikt, så nu får vi möjlighet att testa hur det fungerar i praktiken och se om det är görbart.

Under vecka 5 kommer renhållningsbilen, som ser ut som vanligt förutom att den saknar tanklock, att köra i de olika distrikten i Karlskrona. All data samlas in och skickas till Norba; hur många stopp, räckvidd, antal lyft och storlek på avfallskärlen. Att ladda batteriet full tar sedan 11 timmar och görs nattetid innan bilen kan ge sig ut i arbete igen.

– Vi började lite försiktigt i Rödeby så vi var nära vår anläggning Mältan och det gick över förväntan. Vi kommer låta alla våra förare testa under veckan, men inledningsvis har tongångarna bara varit positiva. Det är betydligt mjukare och tystare att köra på el istället för dieselmotor, säger Fredrik Jacobsen som också tycker att en eldriven renhållningsbil vore idealisk för kortare sträckor inne i samhällena.

– Normalt sett testar Volvo sina lastbilar i Göteborgstrakten. Därför känns det extra kul att vi blev tillfrågade som ett av flera liknande företag i Sverige, avslutar Fredrik Jacobsen.