Google Translate:

Solen skiner rakt ner i plånboken

På "Lilla Hawaii" i Sveriges soligaste stad går det utmärkt att vara både miljövänlig och lönsam. Anders Medelberg har satt solceller hemma på garagetaket på Hasslö och blivit en inbiten mikroproducent av solenergi.

När familjen Medelberg köpte villan drog den 32 000 kilowattimmar per år. När de byggde ut, installerade de bergvärme och halverade energianvändningen.

– Visst hade vi sänkt våra kostnader, vilket var mitt mål från början. Men det handlar ju också om att göra något för miljön och nästa generation.

Effektiv anläggning

Anders Medelberg ville mer och läste allt han kom över om solenergi, räknade på kostnadsförslag från solcellstillverkare och ordnade bidrag hos länsstyrelsen. I maj 2014 startade han sin 75 kvadratmeter stora anläggning på garaget.

– Den fungerar bättre än väntat. Vi producerar 11 000 kilowattimmar per år. Familjen använder själva 3 000 kilowattimmar och överskottet säljer de till Affärsverken, som betalar ett bra pris just för att gynna mikroproducenterna.

– Jag har fått en bra och personlig kontakt med Affärsverken, även om jag ju bara är en liten privat leverantör till dem, säger Anders Medelberg.

Lätt som en plätt

För Anders Medelberg har solenergi blivit en rolig och ekonomisk hobby. Han följer dagligen sin egen solenergiproduktion via datorn och sin smartphone.

– Jag betalade 155 000 kronor för anläggningen. Den är underhållsfri och har 25 års garanti. Det är suveränt att ha gratis el här hemma, för det är svårt att dra ner mer på energianvändningen med all dagens elektronik.

Läs mer om solenergi