Google Translate:

Låt solen göra jobbet

Privatpersoner eller företag. Villa- eller lägenhetsboende. Alla kan ta del av Karlskrona Solpark som nu drar igång den femte etappen.

Karlskrona är en av Sveriges soligaste kommuner och allt fler intresserar sig för solenergi. Men alla kan, eller vill inte, sätta solpaneler på hustaket. Då är Karlskrona Solpark ett perfekt alternativ. När du köper andelar så har du alltid solen med dig, även om du skulle flytta utanför länet, så länge du är elkund hos Affärsverken.

– Solparken är ett kooperativ som medlemmarna äger tillsammans. Det är en ekonomiskt bra affär som ger klirr i kassan varje månad. En andel producerar ungefär 100 kWh per år.

Såsom elpriserna har varit det senaste året så har man med 50 andelar fått en avkastning på cirka 1 000 till 1 500 kronor i månaden. Då betalar sig investeringen väldigt snart. Samtidigt är det ett helt bekymmers- och underhållsfritt ägande. Solen gör allt jobb åt dig, säger Filip Issal, styrelseordförande, Karlskrona Solpark.

Etapp fem på gång

Företag kan välja att bli direktägare och allt fler ser fördelarna. Förutom de miljövänliga effekterna av förnybar och fossilfri energi, så bidrar den lokala elproduktionen till den civila beredskapen i ett krisläge.

– Många företag ser det också som en värdesäkring för framtiden. Det kan bli attraktivt om företaget någon gång skulle säljas vidare för det ger bra avkastning varje år. Vi har även företag och bostadsrättföreningar som köpt andelar eftersom de kanske inte kan eller vill sätta upp egna paneler, fortsätter Filip Issal.

Totalt planeras nio etapper och idag är fyra färdigställda. En femte ska tas i bruk under 2023.

– I dagsläget är alla etapper fulltecknade, men du kan redan nu gå in på Affärsverkens webb och köpa andelar till etapp 5, avslutar Filip Issal.

Du betalar för dina andelar i samband med byggstarten som planeras till maj 2023.

 

Läs mer om Karlskrona Solpark och köp andelar