Google Translate:

Solen jobbar för Christer

Christer Larsson låter solen göra halva jobbet när det kommer till elförsörjningen av hans villa.

Energispridaren på Långö

Christer Larsson skrattar när han blir kallad för elproducent.

– I så fall mycket småskalig. Jag har 14 solpaneler på mitt garagetak som producerar 4 500 kilowattimmar per år. Det jag inte förbrukar själv säljs tillbaka till Affärsverken, så det kan komma mina grannar eller någon annan till nytta, berättar Christer som bor i villa på Långö och tyckte det var slöseri att se solenergin som strålar mot taket försvinna ner i hängrännan.

Person-framför-tak-med-solceller.jpg

– Jag har arbetat som fastighetschef inom Region Blekinge, men är pensionerad nu och ville hitta på saker hemma. I grunden är jag byggnadsingenjör och har varit delaktig i många energisparprojekt, så det fanns ett intresse, förklarar han.

Paketlösning

Men inte nog med det. Christer köpte även andelar i Karlskrona Solpark.

– Det gör att halva vår elenergiförbrukning kommer från solen. Räknar jag med bergvärmen, så är vi nere i en tredjedel av vår tidigare förbrukning, vilket känns bra ur ett miljöperspektiv, säger han och
berättar att han även sitter i styrelsen för ett seniorboende. Där täcker deras företagsandelar i solparken hela fastighetens elbehov. Tekniken med solel och lagring fascinerar Christer som tror att det kommer öka enormt och anser att Affärsverken är framåt inom området. Det var också av Affärsverken som han köpte sina solpaneler.

– De hade en bra paketlösning och skötte allt. Det är ett utmärkt koncept, konstaterar han och visar dagens mätning i datorn där han ser exakt hur mycket solenergi som produceras.

SÅ HÄR BLIR DU ELPRODUCENT

Fyll i en intresseanmälan så blir du kontaktad och får en offert med ett beställningsunderlag. När beställningen är klar bestäms ett datum för leverans och installation.

REPORTAGE FRÅN: I KARLSKRONA NR 1 2021
TEXT: PATRIK RANG
FOTO: ANDREAS BLOMLÖF