Google Translate:

Minuspriser på el - så påverkas du som har egna solceller

Minuspriser på elmarknaden uppstår när utbudet i energisystemet är större än efterfrågan, med andra ord när det bli ett överskott av el.

När du och alla andra med egna solceller producerar för fullt en solig dag, i kombination med blåsigt väder som ger mycket vindkraftsproduktion och i samband med en lägre förbrukning, så kan det resultera i minuspriser på elmarknaden.

Fortfarande lönsamt

Minuspriser behöver inte betyda att du betalar för den el du producerar.

- Du tjänar fortfarande på din överskottsel eftersom du har en skattereduktion på 60 öre per kWh och även får ersättning för den så kallade nätnyttan vilket kan skilja sig något mellan olika nätägare, säger Veronica Lekander, Produktägare Elhandel på Affärsverken.

Just nu behöver elpriset bli lägre än cirka minus 65 öre per kWh för att du ska förlora pengar på din solproduktion hos din elleverantör, vilket hittills har varit ytters ovanligt.

Utnyttja din el

Stäng inte av din växelriktare vid minuspriser. Försök i stället att utnyttja så mycket av din egenproducerade el som möjligt. Då sparar du även energiskatt och nätkostnader på den el du inte behöver köpa.

- Passa på att diska, tvätta eller göra andra saker som du vet drar mycket el. Har du elbil och eller hembatteri så passa på att ladda medan priset är lågt för att sedan utnyttja det när priset stiger, rekommenderar Veronica Lekander.

Aktuella timpriser

Genom att följa spotpriserna kan du se när elpriset är lägre. Morgondagens elpriser, timme för timme, presenteras varje dag kring klockan 13.

Spotpriser

Fler artiklar om el

Läs mer om elköp i vår artikelserie – Så funkar det!