Google Translate:

Sortera matavfall

I hemmet kan du enkelt sortera matavfall och brännbart avfall, oavsett om du bor i villa eller i lägenhet.

Matavfallet ska läggas i den bruna papperspåsen och sedan slängas i det bruna kärlet. Till matavfall räknas sådant som går eller har gått att äta, skala samt kaffesump. Detta avfall rötas och blir till biogas eller biogödsel.

När du slänger matavfall i den bruna påsen bidrar du till att allt från äggskal och bananskal till fiskrens och ruttna tomater omvandlas till värdefull energi, i form av nyttig biogas och effektiv biogödsel. Det är bra för miljön!

Exempel på vad som är matavfall:

  • matrester, både tillagade och råa
  • kött
  • ost
  • pasta
  • ris
  • grönsaker
  • rotfrukter
  • frukt
  • bröd
  • kakor
  • kex
  • godis
  • fisk och fiskrens
  • skaldjursrester
  • äggskal
  • potatisskal
  • bananskal
  • te (även själva påsen)
  • kaffe (även filter)
  • snittblommor eller krukblomma UTAN vedartad stam, rötter eller jord
  • hushållspapper
  • servetter

Exempel på vad som INTE är matavfall:

  • ostronskal (sorteras som brännbart)
  • plastpåsar
  • blöjor och bindor – inte ens ”biologiskt nedbrytbara”
  • plast
  • papper
  • kattsand
  • jord
  • vedartade växter (stam, ris eller gren)
  • aska
  • stearin
  • snus, cigaretter
  • tuggummin

Varför är det viktigt att jag sorterar matavfall?

När du sorterar matavfall bidrar du dels till ett grönare samhälle med renare luft, dels till att jordens begränsade resurser används på ett hållbart sätt. Det sker genom att matavfallet omvandlas till förnybar biogas, som ingår i naturens kretslopp. Biogas används bland annat för att driva bussar och bilar. Av resterna som blir kvar i processen går det att göra biogödsel, som återför näringsämnen till åkermarken. På så sätt sluts kretsloppet.

Varför bränner vi inte matavfallet istället för att sortera det?

Det är betydligt bättre för miljön att matavfallet behandlas separat och görs till nyttig biogas och effektiv biogödsel. Dessutom är det en kostnadsfråga. Matavfall som tas om hand på rätt sätt kostar i dagsläget 100 kronor per ton. Att elda upp brännbart avfall kostar 570 kronor per ton – en prisskillnad som i slutänden hamnar på renhållningsfakturorna. Ett tredje skäl att sortera matavfall är att det innehåller mycket fukt och därmed inte är lika energieffektivt att förbränna som det brännbara avfallet.