Beskrivning: På grund av systemunderhåll den 16 maj från klockan 09:00 till 11:00 kan vissa störningar ske på teckna elavtal på affarsverken.se. Tack för din förståelse.

Google Translate:

Beskrivning: På grund av systemunderhåll den 16 maj från klockan 09:00 till 11:00 kan vissa störningar ske på teckna elavtal på affarsverken.se. Tack för din förståelse.

Utfall och prognos

Publicerad december 2022.

Hos oss får du bara el som kommer från 100 procent förnybara energikällor som sol, vind, vatten och biobränsle – helt utan CO2-utsläpp eller kärnbränsleavfall.

Hur gick det för Skärgårdsportföljen 2022?

Även om prisnivån för Skärgårdsportföljen blev hög så har de högsta pristopparna till stor del dämpats av de prissäkringar vi succesivt byggt upp. En genomsnittskund i Skärgårdsportföljen har sedan starten i augusti 2022 haft ett snittpris på 249 öre per kWh.

Hur ser framtida prognos ut?

Sett från dagens datum ser prognosen för en genomsnittskund i Skärgårdsportföljen ut att hamna på cirka 350 öre per kWh under första kvartalet 2023. Som en jämförelse så var prognosen för motsvarande period upp emot 600 öre per kWh när förvaltningen inleddes. Vi kan i vinter förvänta oss en betydligt högre prisnivå än tidigare vintrar, men där vi enligt prognos ser de positiva effekterna av hur följsam portföljen är under perioder av prisnedgångar.

Säkringspriserna har sedan 2020 varit svagt stigande och under 2022 kraftigt stigande. De prissäkringar som gjorts löpande inför kommande vinter har gjorts vid gynnsamma tillfällen, men på högre priser än vi sett historiskt genom åren.

Elmarknaden 2022

2022 inledde med en mild och blåsig väderbild som fram mot sommaren byttes mot mer högtrycksbetonat väder, framför allt i de södra delarna av Skandinavien. Detta medförde i sin tur en försämring av vattentillgången i Norden och därmed mindre vatten tillgängligt för vattenkraft. Nere på kontinenten blev sommaren extremt varm, vilket innebar ett ansträngt läge även där.

De ryska gasleveranserna till Europa minskade succesivt fram till sommaren, vilket tillsammans med stigande priser på övriga bränslen fick elpriserna på kontinenten att rusa explosionsartat. Den höga europeiska prisbilden som nådde sin kulmen i augusti smittade av sig på våra nordiska elpriser, och förstärktes ännu mer av den anstränga vattentillgången i Norden.

Under hösten innebar milt och nederbördsrikt väder en förbättring av tillgången på vatten. Tack vare god gasimport och minskad efterfrågan på gas förbättrades även de europeiska gaslagren. Allt sammantaget minskade risken inför vintern och utvecklingen för elpriserna var fallande fram till mitten av november. Året ser nu ut att avslutas med höga spotpriser på grund av kallt väder och låg tillgänglighet i kärnkraften.