Google Translate:

Våra artiklar

Här kan du läsa artiklar från vårt magasin #HI. Magasinet fokuserar på hållbarhet och innovation och lyfter ämnen och företag både från vår egen verksamhet och från andra delar av Sverige och världen. Du hittar även rapporter från våra senaste innovationssprintar.

Expedition Curie har gått i hamn!

Läs om deltagarnas presentation av tre olika initiativ som alla kan kopplas till FN:s globala hållbarhetsmål.

Vi behöver mer elproduktion i södra Sverige

Ny teknik, datahallar och den väntade elektrifieringen av transportindustrin och processindustrin kräver mer el. Hur löser vi det?

Omställningens tid

Ska vi uppnå hållbarhet så är sättet vi förflyttar oss på en utmaning. Men hur ställer vi om på bästa sätt? Det är något som Henrik Ny och kollegorna på Blekinge Tekniska Högskola försöker kartlägga.

Teknik, miljö och människa i hållbart samspel

Läs om hur Steen Hildebrandt, professor vid Aarhus School of Business, ser att vi ska nå de globala målen till 2030.

Halvvägsrapport

Den 4 maj träffades Expedition Curies deltagare för att presentera sitt arbete så här långt inför Affärsverkens VD, Anna Wallin. Vilka behov har de identifierat så här långt?

Självkörande framgång

De har redan kört om de stora drakarna inom lastbilsbranschen. Ett svenskt bolag som brinner för hållbarhet, som satsar globalt, inspirerar Kalle Anka – och tog sina första steg i Karlskrona.

Fina nya fibrer från gamla kläder

Textilindustrin är den näst mest förorenade industrin i världen. Nu har det svenska företaget Re:newcell hittat ett sätt att ändra på det.

Konsten att förälska sig i en fråga

Under de senaste två veckorna har deltagarna i Expedition Curie kartlagt mänskliga behov, tagit fram lösningar och testbara idéer, gjort fältstudier och övat sig i konsten att förälska sig i en fråga.

Retuna – en klimatsmart återbruksgalleria

Kan man skapa nya jobb och yrken och utveckla lockande butiker som inte ger klimatångest eller tär på jordens resurser? Svaret är ja.

Framtidens ledare

Hur kommer det sig att en tjugotreårig tjej från Nederländerna, som redan pluggat i Kanada, hamnade i den sydostligaste spetsen av Sverige? Jo, för där finns Blekinge Tekniska Högskola och det unika programmet MSLS.

Vi måste våga utmana

Det kunde ha varit en start-up i en högteknologisk metropol. Men nu är det kommunägda Affärsverken i Karlskrona som tar sig an framtidens utmaningar.

Världsunik ogräsbekämpare

En enkel men lika genialisk idé blev startskottet för LyckeGård i Karlskrona. Idag säljs maskinen CombCut över hela världen, en unik lösning för mekanisk ogräsbekämpning.

Hälsosamt arbetsliv

Affärsverken jobbar för att ta hand om både människor och miljö, vilket rimmar väl med både nummer 3 och 12 av FN:s mål.

Utblick, inblick och ett gemensamt syfte

Vad är sig likt, trots stora globala förändringar? Vad brukade vara sant, som inte längre är det? Det är några av frågeställningarna Expedition Curies deltagare har funderat över denna vecka.

Zero waste

Går det att leva ett modernt liv utan att producera något skräp? Det frågade sig bloggaren Bea Johnson också när hon 2008 grundade rörelsen Zero Waste.

På menyn i framtiden

Larver, skalbaggar och myror. Vad ska vi egentligen äta för att bidra till en hållbar framtid? Svaret kommer nödvändigtvis inte från naturen, utan från ny teknologi.

Plast - en djupdykning

Över 6,5 miljoner ton plastavfall dumpas i världens hav – varje år. Om vi fortsätter på samma sätt som idag kommer det om 30 år att finnas mer plast än fisk i haven. Men vad ska vi göra av all plast egentligen?

Färöarna ska bli helgröna – med blågul havsenergi

Färöarna har ett ambitiöst mål om att ha en helt fossilfri elproduktion redan 2030. Läs om hur den svenska undervattensdraken ska hjälpa till med det.

Expedition Curie är igång

Nu är det dags igen - vår andra innovationssprint, Expedition Curie, har startat! Från och med nu påbörjas en tio veckor lång innovationsprocess baserad på det beprövade konceptet Design Thinking.

Ett samhälle utan avfall - går det?

Tobias Jansson är föreläsare och omvärldsbevakare inom cirkulär ekonomi. Vi lät honom svara på lite frågor kring cirkulär ekonomi och aktuella trender inom området.

 

 

Hållbarheten gror i skogen

Skogen är mycket mer än sus, svamp och skönhet. Det har Södra tagit fasta på i sin målmedvetna satsning på att utveckla och göra hållbara affärer.