Google Translate:

Nyhet 04 mars 2024

Renhållningsfordon skänks till Ukraina

Ett renhållningsfordon från Affärsverken skänks till Karlskronas vänort Chortkiv i Ukraina. Under måndagen kom en delegation med borgmästare Volodymyr Shmatko i spetsen för att ta emot bilen ute på Mältan återvinningscentral.

– Vi har tidigare haft officiellt besök från Chortkiv då de bland annat uttryckte ett behov av bilar för sin avfallshantering, säger Anna Wallin, vd på Affärsverken och fortsätter:

– Vi hade en sidlastare som gått många år i Karlskrona, men egentligen inte så många mil. Bilen fick en servicegenomgång samt däck och batteribyte som Börjessons lastvagnar stod för. Så nu är den redo för att jobba i Ukraina i stället.

Affärsverken bjöd även delegationen på en rundtur på anläggningen och en kortare genomgång av hur bilen manövreras, innan det var dags att köra hem till Chortkiv. Något som borgmästare Shmatko gjorde själv bakom ratten. Stena Line bjuder på transporten både för personerna och bilen.

– Chortkiv är vår vänort sedan maj förra året och vi vill gärna samarbeta med dem på flera sätt. Miljö- och hållbarhetsfrågor är viktiga för oss och det känns väldigt bra att vi kan hjälpa dem få en bättre infrastruktur för sin renhållning, säger Pia Holgersson, EU- och internationell samordnare på Karlskrona kommun.