Google Translate:

Nyhet 02 september 2022

Fjärrvärme – en förutsättning för hållbar elproduktion

Är du fjärrvärmekund hos Affärsverken? Grattis! Då bidrar du även till grön, närproducerad elproduktion.

På Mältan ligger Kraftvärmeverk Karlskrona som värmer upp vattnet i kommunens fjärrvärmenät med förnybara bränslen. Men, som namnet antyder, så produceras även elektricitet i verket. Något som få känner till.

– Det är mycket fokus på sol- och vindkraft idag, vilket är bra, men fjärrvärmen ska inte glömmas bort i sammanhanget. I vårt kraftvärmeverk produceras femton procent av kommunens el per år tack vare fjärrvärmen. Till skillnad från sol och vind är den också planerbar så vi kan välja att producera när det är elbrist. Dessutom eldar vi med 100 procent biologiskt bränsle, berättar Joakim Lindahl, värmechef Affärsverken.

Joakim Lindahl tycker att fjärrvärmekunderna i Karlskrona ska klappa sig själv på axeln eftersom de indirekt bidrar till hållbar elproduktion.

– Fjärrvärme är det rätta för energisystemet. Värmepumpar är bra, men de konsumerar el under de timmar när det skiner som minst sol och är som kallast. Kraftvärmeverket gör tvärtom, avslutar Joakim Lindahl och passar på att tipsa om ett spännande event i höst.

– Den 24 september ska vi ha öppet hus för allmänheten och visa hur bra satsningen på kraftvärmeverket är för Karlskrona. Välkommen!