Beskrivning: Nu under hösten kommer vi att bygga om digitalt och byta system för vår kundinformation. Allt för att göra det enklare och bättre för dig. Du kommer att uppleva förändringar i både app och på vår webb.

Google Translate:

Beskrivning: Nu under hösten kommer vi att bygga om digitalt och byta system för vår kundinformation. Allt för att göra det enklare och bättre för dig. Du kommer att uppleva förändringar i både app och på vår webb.

Världsunik ogräsbekämpare

En enkel men lika genialisk idé blev startskottet för LyckeGård i Karlskrona. Idag säljs maskinen CombCut över hela världen, en unik lösning för mekanisk ogräsbekämpning. Målet är att ge lantbrukare hållbara, lönsamma arbetssätt och samtidigt skapa positiva effekter för både miljö, konsumenter och lantbrukarna själva.

 

Lyckegard.jpg

Vi börjar med att backa bandet 20 år. Lantbrukaren Jonas Carlsson var tidig med att skaffa KRAV-certifiering. Redan 1999 började han odla ekologiskt spannmål och grönsaker på sin gård utanför Karlskrona. Liksom andra ekologiska odlingar fick han snart problem med ogräs och tistlar.

– Problemen blev värre och värre. Det fanns inget bra medel för att bekämpa det, speciellt inte när grödan var etablerad, berättar Jonas Carlsson.

En dag gick han och drog fingrarna genom det växande spannmålet på åkern. Han märkte att tistlarna fastnade mellan fingrarna medan grödorna slank emellan. Idén till CombCut var född.

Selektivitet som gynnar grödan
Maskinens mekanik är förvånansvärt enkel. Som namnet antyder så kammar maskinen igenom fälten. Spannmålet glider igenom medan de grövre ogrässtjälkarna fastnar och skärs av av knivblad. Eftersom CombCut är selektiv kan den, till skillnad från andra liknande maskiner, gå ner i grödan och skära bort ogräset. Effekten blir inte bara att ogräset försvinner, utan grödan dessutom får mer utrymme att växa snabbare och ge bättre skörd.

– CombCut är unik på världsmarknaden och vi har patent i större delar av världen, säger Christian Bjärntoft, vd på LyckeGård.

Ökad efterfrågan
Maskinen har redan sålts till 25 länder och marknads­potentialen är minst sagt stor. I och med att länder som bland annat Italien inför nya direktiv, där kemiska bekämpningsmedel som glyfosat fasas ut, söker många lantbrukare efter alternativa metoder. LyckeGård samarbetar med odlare i olika länder för att göra justeringar som passar den lokala marknaden och dess odlingsförutsättningar.

– Det är väldigt roligt och stimulerande att få fotografier från någon på andra sidan jorden som har blivit hjälpt av en idé som jag har tagit fram, berättar Jonas Carlsson.

Paketlösningar för nya arbetssätt
LyckeGård arbetar nu med att utöka sitt utbud av maskiner och tjänster ytterligare för att kunna erbjuda paketlösningar inom ogräs- och insektsbekämpning. I början av året förvärvades kultivatorn KvickFinn från Finland, ett slags harv som kastar upp jord och ogräs i luften. Ogräset landar ovanpå jorden och torkar ut.

– Att skapa hållbarhet handlar inte bara om att ta bort kemiska bekämpningsmedel, utan du behöver ett annat arbetssätt. Det är anledningen till varför vi behöver komplettera vårt erbjudande med andra produkter och tjänster, säger Christian Bjärntoft.

Återgå till äldre metoder
Sommaren 2020 ska en ny, elektrifierad version av CombCut lanseras, där det går att justera knivbladen från traktorns förarhytt. LyckeGård tittar också på att ta fram produkter baserade på äldre typer av jordbruksmaskiner, som användes före de kemiska bekämpningsmedlens intåg.

– De användes i småskaliga jordbruk. Vi tittar nu på att modernisera och uppdatera dem för att skapa möjlighet till en storskalighet, förklarar Christian Bjärntoft.

”Handlar om vårt välbefinnande”
Målet för LyckeGård är inte bara att ge lantbrukaren metoder för att kunna arbeta hållbart och samtidigt skapa lönsamhet. Det handlar lika mycket om att skapa positiva effekter för samhället, miljön, konsumenterna och lantbrukarna.

– Jag är övertygad om att vi måste arbeta mer ekologiskt. Vi måste behandla jorden och det mikroliv som finns väl, genom att odla i harmoni med naturen. Det handlar om vårt välbefinnande. När allt ska produceras till ett så lågt pris som möjligt får grödorna lägre näringsinnehåll och blir urvattnade, vilket gör att vi får köpa vitaminer och mineraler för att få i oss näring, säger Jonas Carlsson.