Google Translate:

Dags för bättre elmätare

Hösten 2020 påbörjar Affärsverken ett tre år långt projekt som innebär att de flesta elmätare med mätarsäkring på 16-63 A (ampere) byts ut. De nya mätarna registrerar energiflödet oftare och gör det lättare för dig som kund att hålla koll på och anpassa din elanvändning. Mätarna ger även bättre förutsättningar för dig som till exempel vill installera egna solceller för mikroproduktion av el eller kunna ladda en elbil hemma.

Du som är elnätskund hos oss kommer att få mer detaljerad information när det börjar närma sig elmätarbyte hos dig. De vanligaste frågorna kan du finna svar på i avsnittet nedan.

 

Har du frågor om elmätarbytet kontakta kundservice.

Vanliga frågor och svar

  Energimarknadsinspektionen har ställt nya funktionskrav för mätsystem och mätutrustning. Det är något som samtliga elnätsbolag, inklusive Affärsverken, behöver förhålla sig till. Därför kommer det att genomföras en mängd mätarbyten över hela landet fram till 1 januari 2025, då allt ska vara klart.

  Vi kommer att börja byta elmätare hösten 2020. Målsättningen är att vi ska ha genomfört samtliga byten 2023. Du som är kund kommer att bli meddelad i god tid innan det är dags att byta din mätare.

  Målet är att bytet ska gå så smidigt som möjligt och att du som kund ska påverkas minimalt. Själva bytet tar cirka 30 minuter och i samband med detta kommer det att bli ett kortare strömavbrott.

  Du behöver se till att mätaren är lättåtkomlig samt stänga av känslig elektrisk utrustning. I regel sitter elmätaren utanför bostaden, men om din mätare är placerad inomhus behöver du vara på plats.

  OMNIPOWER® enfasmätare och trefasmätare från Kamstrup. Bruksanvisning.

  Bytet medför ingen merkostnad för dig som kund, utan ingår i ditt abonnemang. Varken utskick av eller utseendet på fakturan förändras. Enda skillnaden är en extra rad på första fakturan efter bytet.