Beskrivning: Trafiken mellan Ronneby Marina och Tjärö är tillsvidare inställd, på grund av tekniska problem.

Orsak: Tekniska problem.

Google Translate:

Beskrivning: Trafiken mellan Ronneby Marina och Tjärö är tillsvidare inställd, på grund av tekniska problem.

Orsak: Tekniska problem.

Bra Miljöval – varför ska jag välja det?

På Affärsverken säljer vi bara grön el från hundra procent förnybara källor. Du som kund kan välja att elen dessutom ska vara märkt med Bra Miljöval, en certifiering från Svenska Naturskyddsföreningen. Då bidrar du inte bara till hållbar elproduktion, du ser dessutom till att djur- och växter kan fortsätta att leva som vanligt, sida vid sida med nya hållbara elanläggningar.

Bildkollage: Ett barn hoppar glatt i en vardagsrumssoffa samt flygfoto över villaområde.

”Ni säljer ju redan grön el. Varför ska jag då välja till Bra Miljöval?” Frågan är inte ovanlig och vi har full förståelse för att det här kan kännas luddigt. Miljövänligt som miljövänligt liksom. Eller? Nja, låt oss titta på vad skillnaderna är.

Grön el för oss på Affärsverken handlar om att energikällan ska vara förnybar. Bra miljöval handlar om att energiproduktionen dessutom ska ske med hänsyn till djur och växter. Vattenkraft får inte torrlägga vattendrag, vindkraft får inte stå i känsliga naturområden och biobränsle måste komma från kontrollerade skogsbruk som tar hänsyn till biologisk mångfald, till exempel.

– Bra Miljöval är en av de hårdaste märkningarna som finns i Europa. För att blir certifierad av Svenska Naturskyddsföreningen måste du som elproducent uppfylla en rad mycket stränga kriterier, berättar Veronica Lekander, produktägare Elhandel på Affärsverken.

Foto på Veronica Lekander, produktägare Elhandel på Affärsverken, som säger: "205 miljöprojekt har genomförts i Sverige tack vare alla som har valt el märkt med Bra Miljöval."

Låg kostnad för dig som kund

Precis som ursprungsgarantier köper vi på Affärsverken certifikat från elproducenter som har klarat kriterierna för Bra Miljöval. Själva måste vi också ha licens för att få lov att sälja märkningen.

För dig som kund kostar tillvalet 1,5 öre per kilowattimme inklusive moms. Det blir 19 kronor i månaden om man har en elförbrukning på 15 000 kwh per år, eller 45 kronor om året för en genomsnittlig lägenhetskund.

– Idag har vi drygt 870 kunder som har valt Bra Miljöval, både företag och privatkunder, och det är vi jättestolta över. Samtidigt vill vi såklart att fler ska köpa till märkningen för miljöns skull. Det blir inte så mycket extra pengar i slutändan för kunden, säger Veronica Lekander.

Över 200 miljöprojekt

Pengar blir det däremot till de miljöförbättrande projekt som kan genomföras tack vare Bra Miljöval. En del av det vi på Affärsverken får in på Bra Miljöval går nämligen till tre fonder som Svenska Naturskyddsföreningen sköter, och resten köper vi certifikat för. Från fonderna kan projekt som till exempel reparerar miljöskador eller bidrar till att minska elanvändningen, söka stöd. Totalt har 205 miljöprojekt genomförts i Sverige tack vare alla som har valt el märkt med Bra Miljöval.

– Ett exempel på ett lyckat projekt är en laxtrappa som helt och hållet bekostades av en av våra kunder som öronmärkte pengar i en av fonderna, berättar Veronica Lekander.

Men om det nu är så bra med Bra Miljöval, varför ingår det då inte i all vår el?

– Vi vill inte att kunden ska välja ett elbolag som erbjuder el som är dålig för miljön. Väljer man oss får man alltid grön el som är snäll mot miljön och det är det viktigaste. Vill man göra ännu mer väljer man till Bra Miljöval, det är inte konstigare än så, avslutar Veronica Lekander.

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Fördjupad läsning

Läs mer om ursprungsgarantier i vår artikel om grön el.

Läs mer om de 205 miljöprojekt som genomförts i Sverige tack vare Bra Miljöval (naturskyddsforeningen.se)

Fler artiklar om el

Läs mer om elköp i vår artikelserie – Så funkar det!