Sommar, torrt och höga priser?

Publicerad 14 aug 2014 16.28

I tisdags kunde vi läsa i nyheterna att torrare väder ger högre priser. Den rubriken är ju inget att säga om. Torrt har det varit i sommar och när det blir sämre tillgång på vatten, går priset upp. Sedan fortsätter artikeln med "Räkna med högre elpriser i vinter än i fjol". Ta detta med en nypa salt, menar Bloggen. 

Marknaden tror just nu på att det rörliga grundpriset för dec-feb kommer att hamna på ca 37 öre, vilket i sig är 7 öre mer än i vintras. Men skillnaden beror inte alls på att vi begåvats med en torr sommar, utan på att förra vintern var så varm. Förutsättningarna nu och för ett år sedan är faktiskt rätt så lika. För ett år sedan kostade Affärsverkens 3-årspris 38,6 öre. Idag ligger den på 38,9. Skillnaden är försumbar och den kan skyllas på valutan, att vår Krona tappat mot Euron. Vi har ungefär lika mycket vatten i magasinen och kolkraften, som är en viktig vägledare för elpriset, har blivit billigare. Faktum är att för ett år sedan trodde marknaden på ett vinterpris på 40 öre, alltså 3 öre mer än idag.

Är det ändå dags att binda? Tja, den eviga frågan om vad som är bäst. Den som tecknade ett fast pris för ett år sedan, för perioden sept 13-aug 14, fick betala 38,4 öre och har under det här året betalat i snitt 4 öre mer än den som haft rörligt pris under samma period. Idag kostar 1-åringen 38,3 öre. Får vi en kall vinter så blir priserna sannolikt högre än så. Med en lika varm vinter som förra, så blir priserna också lägre. Men det finns så många om och men. Hur eller hur så går det att prislåsa kraft på så pass låga nivåer att det kan vara idé med lite säkerhet.

Den som skriver dessa rader får sitt pris via Karlskronaportföljen. Det långsiktigt bästa och enklaste alternativet, påstår Bloggen.

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2014-08-14 16:32

Chatta med kundservice