Samma fast ändå inte

Publicerad 09 sep 2013 13.22

Bloggen har till och från kritiserat indelningen av Sverige i elområden och gärna attackerat tilldelningen av kapacitet inom Sverige. När vi har haft höga priser i Sydsverige så har Svenska Kraftnät (SvK) oftast begränsat kapaciteten från Mellansverige. Nu konstaterar vi att vi faktiskt haft ett sammanhållet pris inom Sverige i drygt en månad.

Senast vi hade skillnader i elpriset var den 1 augusti, då vi i Sydsverige (förstås) hade dyrare pris under 4 timmar när SvK begränsat kapaciteten med 30%.

1,5 månad med samma pris! Frid och fröjd då? Nej, menar bloggen. Sverige har drabbats av mycket högre pris än norrmännen sedan mitten av augusti. Huvudanledningen är linjearbeten, dvs underhållsarbete på stamnätet i Oslofjorden. När underhållet pågår stängs eller begränsas kapaciteten mellan områdena och det uppstår prisskillnader. Under veckodagarna har Sverige haft mellan 10-20 öre högre spotpris än i Sydnorge. Skillnaden har blivit extra stor pga högtrycksbetonat väder med lite vind samt att det krabbar med kärnkraften. Oskarshamn levererar ingenting för närvarande. Våra svenska priser närmar sig då de danska/tyska istället.

Underhållet pågår till den 10 november, så vi får hoppas att det inte blir vinter innan dess.

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2013-09-09 13:24

Chatta med kundservice