Påhopp, vind och spara

Publicerad 21 nov 2014 15.41

Idag är det fredag och bloggen, som ju allt som oftast är felfri (*host) tänkte komma med lite små snälla påhopp med glimten i ögat.

I måndags sade en f.d. minister på bästa sändningstid att vindkraften är ju bra, men problemet är att det blåser mindre på vintern. Det där blev ju inte så bra, för det blåser faktiskt mer på vintern och av termiska skäl så får man ut mer effekt ur vintervindarna än av sommarvindarna. Så ett vindkraftverk producerar grovt sett dubbelt så mycket energi på vintern än på sommaren. Nåväl den f.d. ministern fick utstå hånfulla påhopp och gjorde en halv pudel. Han beklagade att han hade fel, men vidhöll att vi ändå får importera el vindfria dagar. Och just där har han en poäng. Sverige har generellt inget problem med mängden energi, dvs kWh som ska levereras över tid. Vårt problem, särskilt under kalla vinterdagar, är brist på effekt, d.v.s. tillgängliga kW vid varje enskilt tillfälle.

Lite på detta spår hittar vi Föreningen Svenskt Landskapsskydd (FSL), vars enda existens bygger på att lobba mot vindkraft. Idag på morgonen skriver man att "Mantrat är att vindkraft ger billig energi. Så blir det fram till kärnkraften läggs ner. Efter det blir det billigt när det blåser och dyrt när det inte blåser." Bloggen ser det som en smärre sensation att FSL faktiskt erkänner att vindkraften gör elen billigare. Pressmeddelande på det Greenpeace och Miljöpartiet? Sedan är det skapligt lätt att räkna ut att elen blir billigare när det blåser än när det inte blåser. Tillgång och efterfrågan. Ekonomisk grundlära, del 1a. Men hur blir det då?

Om kärnkraften läggs ner, så kommer problemet med effektbrist bli ännu mer påtagligt, eftersom vi, med vad vi vet idag, kommer att ersätta den främst med kraft som är beroende på naturen eller är en restprodukt, t.ex. sol, vind, vågor eller kraftvärme. Så det ena problemet är att hitta tillgänglig kraft en riktigt bister vintervecka i januari med ett massivt högtryck när kvicksilvret står på -18 i en vecka och vinden är obefintlig. På morgnarna är elanvändandet som störst och då har solen inte hunnit upp över horisonten. Där ligger den största utmaningen. Det omvända problemet inträffar på sommaren, en dag i slutet av juni när elanvändningen är minimal och solen lyser till en sommarbris. Då kommer produktionen av sol och vind överstiga elanvändningen mitt på dagen.

Den som skriver dessa rader är övertygad om att vi löser detta. Ny teknik och smarta sätt att påverka förbrukningen, dels genom effektiviseringar men även genom att styra om användningen brist till överskottstimmar. Det kommer fortsätta att vara billigare när det blåser än tvärtom, men även fortsättningsvis kommer vindkraften totalt att göra elen billigare, kära FSL.

Som avslutning en liten kärleksfull passning till ett av de stora bolagen i vår bransch, tre bokstäver i namnet och numera tyska ägare. Idag kom en annons från dem med följande budskap: "Om alla hushåll i Sverige tände en lampa mindre varje dag, skulle den sparade energin räcka för att lysa upp alla hushåll i Malmö i ett halvår." Med detta säger bolaget att Malmö står för 2/365 dvs 5,5 promille av svenska hushålls förbrukning. Bloggen ställer sig tveksam till den uträkningen. Men så till det viktigaste, varför skulle resten av Sverige vilja spara, så att Malmö kan slösa? Bättre vore väl om även Malmö hjälpte till att spara? Så hör av er till Affärsverken. Vi behandlar alla kunder lika :-)

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2014-11-21 15:46

Chatta med kundservice