Media, Maneter och Marknadsföring

Publicerad 02 okt 2013 16.42

Elmarknaden har varit i media igen (som vanligt?). Vi hade en riksnyhet att elpriserna skulle bli dyrare den kommande vintern och vi hade faktiskt en världsnyhet från Sverige, när en massiv våg av maneter stoppade kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 3 (O3).

"Jellyfish attack" har man kunnat läsa om över hela världen sedan i måndags morse, när nyheten kablades ut att O3 stängts ner då maneterna blockerat tillförsel av kylvatten. Reaktorerna i just Oskarshamn hade en rätt tung september, förutom blötdjuren så fanns det ett antal andra skäl till att O1 och O3 fått stänga eller gått på reducerad effekt: Generatorläckage, fel på turbinventil, vibrationer, bristande nätanslutning och ventilfel i turbinsystemet.

Om vi tittar på den svenska nyheten att de rörliga priserna kommer att vara högre i vinter, så är det ingen större sensation. Hela 2012 gav oss osedvanligt låga priser, främst pga lågkonjunktur och gott om vatten. Nu har vi sämre med vatten och ekonomin ser ut att repa sig. "Nyheten" baserade på förväntade marknadspriser 7 öre högre än förra vintern. Vi har ju redan avverkat ett sommarhalvår som blev ca 11 öre dyrare än 2012 här i söder och +15 öre i Mellansverige. Så bloggen menar att det är 2013 som är mer normalt. Affärsverken säljer för övrigt fastpriser idag som är lägre än de rörliga priserna idag och vad som förväntas i vinter.

Det var en av de otaliga jämförelsesiterna, som skickade ut pressmeddelandet om vinterpriserna. Samma bolag som marknadsför sig med att deras genomsnittliga kund sparar ca 18 öre/kWh. Bloggen tvivlar. Idag var det 10 öre skillnad mellan det absolut dyraste och det billigaste 3-års avtalet på den enda jämförelsesite som du kan räkna med är 100% korrekt, nämligen www.elpriskollen.se.

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2013-10-02 16:45

Chatta med kundservice