Earth Hour och göra skillnad

Publicerad 28 mar 2014 08.07

På lördag kl 20:30 är det dags för Earth Hour. Under en timme släcker miljoner människor världen över belysningen för att manifestera sitt engagemang för klimatet. Så vitt Bloggen vet är det den enda aktivitet som bedrivs över hela vår planet av vanliga människor. Det är i grunden en viktig symbolhandling för att visa att vi tar klimatförändringarna på allvar.

Bloggen brukar få frågan om Earth Hour märks i förbrukningstalen. Svaret är, både ja och nej. Dels har jag bekymret med att den minsta mätperiod jag har till förfogande är per timme. Det innebär att jag kan se förbrukningstalen för timmen mellan 20-21 och 21-22, men inte enskilt för 20:30 – 21:30. Dels är också belysning en rätt liten del av vår totala förbrukning. Om vi leker med tanken att alla Karlskronahushåll skulle släcka en 40-Watts lampa var på lördag så skulle förbrukningen sjunka med strax över 1 %. Det låter ju inte så mycket!?

Den som skriver dessa rader lyssnade en gång på en vis person som gav en liknelse. Den handlade om stormen, som hade sköljt upp tusentals maneter på en strand. Ett barn stod och kastade tillbaka maneter i vattnet. "Men lilla barn" sade en vuxen. "Du kan ändå inte rädda alla maneterna så det är meningslöst!" Barnet svarar: "Jo, för den här maneten gör jag skillnad". Även en jorden-runt resa börjar med ett enda steg, om vi nu ska fortsätta med klichéer. Så även om frågan om klimatet och framtiden är stor och behöver hjälp av stora penseldrag, så kan faktiskt alla göra något. Om vi svenskar lyckas spara 1% el alla timmar, så har vi trots allt sparat över en miljard kilowattimmar. I de flesta fall kommer det att vara fossileldad kraft som inte behöver produceras och då har vår enda procent hindrat utsläpp av en miljon ton koldioxid. Det tycker Bloggen är positivt!

Så släng i en manet på lördag kväll. Släck lamporna, låt bilen stå, ät något närodlat och gott i trevligt sällskap. Mys till det och visa samtidigt att vi människor världen över tillsammans både vill och kan göra skillnad!

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2014-03-28 08:10

Chatta med kundservice