Behagligt, SvK och vinter

Publicerad 19 nov 2012 16.35

Som boende och verkande i elområde SE4 så känns det lite märkligt att skriva "behagligt" och SvK (Svenska Kraftnät) i samma rubrik. De hänger nu inte mer ihop än timingen för detta inlägg.

Den senaste tiden har det inte hänt så mycket på elmarknaden. Oktober gav rekord i låga områdespriser. Vi i SE4 (elområde Malmö) fick för första gången lägre priser än det gemensamma nordiska priset. Enbart under månaden hade vi bara tre (3) timmar med högre pris än grannarna i norr, SE3. Vi fick också full kapacitet över gränsen för första gången på över ett halvår. November har börjat på samma vis. De 20 första dagarna har gett ett spotpris i SE4 på 29 öre, i princip samma som oktober och vi har bara två (2) timmar med högre områdespriser. Det ger 0,043 öre högre pris än SE3, att jämföra med 5,8 öre under november 2011. Viktigaste anledningen är att vi kör med nästa full kapacitet över gränsen. Just nu har SvK bara strypt med 1,5% och med det har vi klarat oss. Kärnkraften tuffar på. Det är bara den gamla skröpliga O1:an som står still. Det gör den visserligen med besked. Det var mer än ett år sedan den producerade el. Nu skjuts starten fram med en vecka i sänder. Blir spännande att se om vi lyckas få full kapacitet på svensk kärnkraft igen? Senast var i februari 2005, men vi var nära i mars 2011.

SvK, ja. Ett samlat svenskt elpris innebär goda tider för elanvändarna, men sämre för SvK. Flaskhalsintäkterna blir näst intill obefintliga. Bara en futtig miljon i november, men det blev över en miljard totalt under första året med elområden. Denna pengasäck som vi elkonsumenter främst i södra Sverige betalat extra på elmarknaden, bekostar nu utbyggnaden av stamnätet. Just det - precis det stamnät som varit för svagt för att fylla behovet överföring till Sydsverige...

Nu i november passar SvK dessutom på att höja avgifterna för balanskraftshantering och effektreserven. En avgiftshöjning som drabbar hela elhandelskollektivet med drygt 150 miljoner kronor.

Vädret har också varit lugnt. Inget drama alls egentligen, med tanke på att vi egentligen skriver vinterperiod nu. Lugn och behagligt på alla fronter alltså. Men kommer det någon lite varg alls? Nja, men till slutet av månaden ska vi kunna få lite högtryckskyla. D.v.s. "Anders" kan peka på minusgrader, fast kanske tveksamt om det blir någon klockren "brask" med snö. Lite känsla i alla fall till första advent anbefalles härmed!

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-11-20 07:34

Chatta med kundservice