Nu halverar vi Karlskronas matavfall i det brännbara

Publicerad 10 mar 2017 09.00

Kurvan för sortering av matavfall pekar åt fel håll i Karlskrona. Nu tar Affärsverken krafttag för att vända utvecklingen. Målet för kampanjen Mat separat, som startar i nästa vecka, är att halvera mängden matavfall i det brännbara under 2017 – från 30 till 15 kilo per person.

– Det handlar inte om något medvetet slarv från Karlskronabornas sida, men det behövs en ökad medvetenhet om hur viktigt det är att separera matavfall; därav namnet på kampanjen, säger Anna Wallin, marknadschef på Affärsverken.

Nyttig biogas och effektiv biogödsel

Idag består det brännbara avfallet i Karlskrona av mer än 20 procent matavfall – och ungefär lika mycket pappersförpackningar, well och tidningar.

– Konsekvensen är brännbart avfall av lägre kvalitet, vilket innebär att vi har svårt att bli av med det. Dessutom är det dyrt att transportera. Kostnaden har ökat med cirka 40 procent per ton under det senaste året. En annan negativ konsekvens är ökad miljöpåverkan, säger Anna Wallin.

Därför har Affärsverken tagit initiativ till kampanjen Mat separat.

– När du slänger matavfall i den bruna påsen bidrar du till att allt från äggskal och bananskal till fiskrens och ruttna tomater omvandlas till värdefull energi, i form av nyttig biogas och effektiv biogödsel. Det är bra för miljön, säger Åke Ågren, affärsområdeschef, Renhållning och logistik, på Affärsverken.

Skolbesök, stormarknader och renhållningsfordon

Budskapet kommer att synas och höras på olika sätt och i olika sammanhang – från annonser och infartsskyltar till skolbesök och stormarknader.

– Givetvis kommer vi även att använda våra egna kanaler, såsom webbplatsen och renhållningsfordon, säger Anna Wallin.

Informatörer från Affärsverken kommer att finnas på stan och i skolor. Hur sorteringen av matavfall går kommuniceras under arbetets gång.

– Om alla Karlskronabor drar sitt strå till stacken när vi målet, säger Åke Ågren.

Mer information

Karlskrona och sortering av matavfall
Åke Ågren, affärsområdeschef, Renhållning och logistik
Mobil: 0708-78 01 81. E-post: ake.agren@affarsverken.se

Kampanjen Mat separat
Anna Wallin, marknadschef
Mobil: 0708-78 30 89. E-post: anna.wallin@affarsverken.se

Senast ändrad: 2017-03-10 09:00

Chatta med kundservice