Tid är pengar

Publicerad 12 dec 2012 08.23

När elkunderna fick välja timdebitering, stod Affärsverken redo. Elmätarna var förberedda för timavläsning och den nya hemsidan bjuder nu på både blogg och goda tips för elanvändare.

TvättmaskinLagändringen från i höstas gör det lätt för elkunder att teckna avtal om timmätning. Syftet är att ge aktiva elanvändare chansen att använda el vid tidpunkter då elpriset är lågt. De kan på så vis se att medvetenhet lönar sig – och på sikt ska reformen resultera i miljövänligare vanor.

Det betyder dock inte att man ständigt måste vara uppe och köra tvättmaskin om nätterna.
– Det viktigaste är att lära sig hur man kan spara el och undvika dygnets högsta priser, säger Anna Wallin, marknads- och försäljningschef på Affärsverken. En villaägare kan spara både el och pengar, men framför allt kan vi skona miljön. Det är nämligen under pikarna som elproduktionen drygas ut med fossila bränslen istället för förnyelsebara.

Kräver engagemang

Affärsverken vill underlätta för de kunder som vill och kan ha mätning och debitering per timme. Anna Wallin understryker dock att den som väljer timdebitering måste vara aktiv själv för att det ska löna sig. Det gäller att hålla koll på elpriset – och på de dyraste timmarna. Det gör man enklast på Nordpool på nätet, där det kommande dygnets priser presenteras. Vill man inte engagera sig, kan det vara säkrare att även fortsättningsvis betala ett snitt på timpriserna.

Möjlighet att påverka

För att du som elkund hos Affärsverken ska kunna välja timdebitering, måste du antingen ha ett avtal om portföljförvaltning eller ett rörligt elpris samt teckna ett tilläggsavtal. Om du sluter ett nytt avtal som ny kund, erbjuder Affärsverken timdebitering som tillval.

– Timmätningsreformen är ett steg i rätt riktning. Elkunderna återtar i viss mån makten, då de kan påverka både sin egen ekonomi och sin miljöpåverkan, säger Anna Wallin.

Affärsverkens nya webbsida, som släpptes i samma veva som lagen om timdebitering kom, har en ny blogg om elmarknaden och en användarvänlig tjänst för tecknande av elavtal online.

Artikel från magasinet "iKarlskrona" nr 4 2012, text Christer Carlbäck.

Mer information om timmätning

Följ spotpriserna timme för timme via elbörsen Nord Pool

Anders Karmeheds blogg om elmarknaden

 

Energispartips

Hemelektronik
– stäng av datorer och apparater med strömbrytaren

Matlagning
– täck kastrullen med lock när du kokar mat eller vatten

Belysning
– använd energieffektiva lampor, exempelvis lågenergilampor

Tvätt
– tvätta inte förrän du fyller maskinen, tvätta med låg temperatur

Disk
– använd modern diskmaskin, skölj i balja om du diskar för hand

Dusch
– duscha snabbt och effektivt istället för att bada i badkaret

Fler energispartips

Senast ändrad: 2012-12-12 09:14

Chatta med kundservice