Skeppare och skärgårdsambassadör

Publicerad 01 jun 2015 11.17

Han tipsar gärna sina passagerare om allt från de bästa baden till var de kan handla eller äta mat – och han tvekar inte för att ge historierna om världsarvet lite extra krydda. Möt Skärgårdstrafikens glade skeppare Håkan Varenhed.

Skeppare Håkan Varenhed Håkan Varenhed har jobbat på Skärgårdstrafiken i 24 år. Han började som däcksman, läste sedan till skeppare och blev för en tid nästan synonym med trotjänaren M/F Axel och den romantiska turen uppför Nättrabyån. Numera kör han även den stora rundtursbåten M/F Gåsefjärden med massor av turister.

– Under högsäsong hälsar jag 450 passagerare välkomna ombord varje dag. Jag har ett fritt, härligt och underbart jobb, säger Håkan Varenhed.

På tur i världsarvet

Efter månader av slit för att "göra de grå svanarna vita igen" – alltså väcka Skärgårdstrafikens båtar ur deras vinterdvala – är Håkan Varenhed redo för en ny säsong på böljorna de blå. Även om han alltjämt ömmar särskilt för Axel, rekommenderar han besökare att ta en tur med Gåsefjärden. Då får de se en mängd öar samt höra den förinspelade guiderösten berätta om mäktiga världsarvsattraktioner som Kungsholms fort och Drottningskärs kastell.

Tryggt och säkert

Han kör båten medan en däcksman agerar hopp-i-land-kalle, biljettkontrollant och servitör. Under åren som skeppare har Håkan Varenhed sluppit incidenter.

– Peppar, peppar, jag har klarat mig bra. Men det kan vara marigt att köra båtarna när det är dimma eller när det blåser riktigt hårt ute vid Finskan. Han tipsar gärna sina passagerare om allt från de bästa baden till var de kan handla eller äta mat – och han tvekar inte för att ge historierna om världsarvet lite extra krydda. Möt Skärgårdstrafikens glade skeppare Håkan Varenhed.

Fullständigt nöjd

Håkan Varenhed tröttnar aldrig på att köra öbor och turister ut i Karlskronas vackra skärgård. Han har heller aldrig varit sugen på att prova en annan flotta.

– Karlskrona är Karlskrona. Det är unikt, och jag älskar det! Jag är mycket nöjd och vi klarar den här verksamheten galant.

Skepparens smultronställen

Säljö

"Jag har kört förbi där i så många år, men upptäckte det först förra året. Det är fantastiskt att kunna äta gott och sedan sitta och titta på solnedgången..."

Långören

"Det är en mysig ö med blommor och en fin allé att promenera i. Det går också fint att bada direkt från trappan som öborna byggt på bergshällen."

Brändaholm

"Passagerarna gillar att jag brukar tuta och fråga öborna om badtemperaturen när jag kör förbi. Det är fint när alla flaggar och vinkar."

Mer information och turlistor, Skärgårdstrafiken

Senast ändrad: 2015-06-01 12:16

Chatta med kundservice