Få julstämning med elsnåla lampor

Publicerad 28 nov 2013 09.15

Energianvändningen kan vara upp till 20 gånger högre för den som väljer glödlampor istället för LED-lampor i sin advents- och julbelysning. Det visar Energimyndighetens årliga test av julbelysning.

Om en miljon hushåll väljer LED-lampor i sin advents och julbelysning sparar de tillsammans ca 271 miljoner kilowattimmar från första advent till tjugondag knut.

Fortfarande behöver konsumenterna vara vaksamma vid inköp av nya stakar, slingor och armaturer. Testet visar att medan utbudet av ljusslingor idag domineras av just elsnåla LED-lampor sitter ofta äldre lamptyper färdigmonterade i de sjuarmade elljusstakar som för många blivit en symbol för julmys runt om i landets stugor.

Nytt för i år är även att Energimyndigheten testat hur mycket ljus LED-lamporna faktiskt ger (mätt i lumen), dess förmåga att återge föremåls färger på ett naturtroget vis (med hjälp av ett så kallat färgåtergivningsindex, Ra) samt huruvida dess sken drar åt det varmare eller kallare hållet. De två sistnämnda faktorerna är dock viktigast när du väljer allmänbelysning.

Julstjärna i fönsterEnergimyndigheten tipsar:
Så väljer du rätt julbelysning

  1. Köper du nytt? Se till att LED-lampor ingår.
  2. Dags att byta lampor i staken? LED-lampor kostar inte mer än äldre glödlampor men är desto snällare mot elräkningen.
  3. Släck lamporna när de inte används.
  4. Titta och känn på strömtransformatorn (den dosa som omvandlar vägguttagets spänning) i butiken. Är den varm och tung? Då drar produkten med säkerhet mer el än om den känns sval och lätt. Tester visar att det kan skilja mellan 36 och 75 procent i effektivitet mellan transformatorerna.
  5. Låter du gamla lampor brinna även i jul? Koppla dessa till en timer som släcker automatiskt. Det minskar elanvändningen.

Läs hela testet av julbelysning på Energimyndighetens webbplats

Senast ändrad: 2013-11-28 09:19

Chatta med kundservice