Att tänka på när du sluter elavtal

Publicerad 03 jun 2014 07.57

Blir du rådvill av elförsäljarnas kloka argument och av de varierande villkoren för elavtalen? Här följer tre goda tips och råd från Louise Marcelius, som är jurist på branschorganisationen Svensk Energi.

Som konsument och elkund har du kontakt med två olika sorters aktörer på elmarknaden. Den ena är ett elnätsföretag. Där kan du inte välja, utan det har monopol på att äga och driva elnätet i området. Den andra aktören är ett elhandelsföretag, som levererar elen till dig via nätet. Där har du cirka 120 olika företag att välja mellan – med olika typer av avtal om rörligt och fast pris eller bindningstid.

Louise Marcelius rekommenderar dig att tänka på följande saker innan du sluter ett nytt elavtal:

  1. Välj aktivt. Om du flyttar in i ett nytt boende utan att ta kontakt med ett elhandelsföretag blir du anvisad ett sådant av ditt elnätsföretag. Du får då ett anvisningsavtal med anvisningspris. Det är oftast bättre att välja elhandelsföretag och avtalstyp själv än att ha kvar anvisningsavtalet.

  2. Jämför företag och avtal. En jämförelsesajt är elpriskollen.se hos Energimarknadsinspektionen.

  3. Håll koll på tiden. Om du tecknar avtal med viss bindningstid ska du hålla reda på när det löper ut, dels för att kunna teckna nytt när det är dags, och dels för att inte riskera att teckna ett nytt avtal som börjar löpa innan det andra löpt ut. Om du tecknar dubbla avtal riskerar du onödiga kostnader för avtalsbrott. Kontrollera även uppsägningstiden på ditt elhandelsavtal.Inom kommunägda

Inom Affärsverken i Karlskrona ryms såväl ett elnätsföretag som ett elhandelsföretag.

Artikel från magasinet "iKarlskrona" nr 2 2014, text Christer Carlbäck.

Här har vi på Affärsverken samlat information om vad du ska tänka på när du blir kontaktad av en elförsäljare

Senast ändrad: 2014-06-03 08:22

Chatta med kundservice