Vinterjämförelse och Affärsverkens kunder vinnare

Publicerad 25 okt 2013 11.11

Energijätten Eon kom i dagarna ut med en prisrapport från vintern 12/13 där de jämfört fasta och rörliga priser. Man menade att kunder med rörligt pris vann förra vintern, fast bara med 32 kronor mot 1-årsavtal.

Bloggen undrar lite hur det går att jämföra rörligt pris för vintern (3 månader: dec-feb) med fast pris om gäller för 12, 24 respektive 36 månader, i Eons rapport. Och vilket pris ska man i så fall använda? Kunder som hade 1-årsavtal under vintern 12/13 hade ju kunnat ha avtalsstart i mars 2012 fram till december 2012. Och själva priset kan vara satt 1-90 dagar före. När bloggen läser Eons rapport, så ser det dock ut som om fastpriserna hämtats från Eons priser för nyteckning under vinterperioden. Det är ju ett kardinalfel för då jämförs inte priser för samma period.

Därför såg sig bloggen nödgad att göra en egen undersökning. Vi jämförde läget för en kund som har funderingar inför vintern. Vi har räknat på medelvärdet av de fastpriser som gällde under oktober och november, dvs strax före leverans för vintern. En kund i Sydsverige som valde Affärsverkens fastpris med elområdesjustering var då den stora vinnaren. Hen fick då 195 kr lägre pris än rörligt och 634 kr lägre pris än de som tecknat helt fast pris.

Inför vintern som kommer har det kommit larmrapporter om att priserna kan bli dyra. Vi har sämre vattentillgång än förra vintern. Det ser dock lite bättre ut efter den senaste tidens myckna regnande. I tisdags var den regnigaste dagen under de senaste 10 åren. Det gav vatten i magasinen för en produktion av drygt 3,5 TWh och det motsvarar årsförbrukningen hos 175 000 eluppvärmda villor. Men vi är fortfarande ca 15 TWh under normalen. Bloggen rekommenderar portfölj eller fastpris.

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2013-10-25 11:17

Chatta med kundservice