Vinter råd och råd

Publicerad 11 nov 2014 07.56

November är en vintermånad. Eller? Så sent som i tisdags var medeltemperaturen i Karlskrona 12,3 grader och den meteorologiska sommaren klamrar sig kvar. Idag hänger kvicksilvret återigen runt tvåsiffrigt och ingen drivis så långt ögat når.

Förra vintern var ju grön, blir det någon vinter alls i år? Tja, om du bor i närheten av Karesuando och Katterjåkk kan vi utlova kraftfulla minustal och även om nederbörden blir lägre än normalt så ska det nog komma en del snö där också. För södra Sverige ser det just nu ut som om tomten kan låta medarna stå kvar i boden och börja pumpa däcken till släden istället. Idel varma prognoser åtminstone en bit in i januari.

Vad innebär detta för elpriset då?

Den som skriver dessa rader blev uppringd av en nationell ekonomisk dagstidning, vars papper är lite rosaaktigt (jag skrev inte ut namnet!) och blev tillfrågad om vinterpriserna. Elva minuters samtal gav följande resultat: En rubrik "ladda för lågt elpris i vinter" (vilket var reporterns egen slutsats), ett citat "det ser inte ut att bli riktigt som i fjol, men inte långt därifrån" (vilket jag säkert sagt) samt en liten passus kring vintern 2009/10 med citatet "då fick vi en effektbristsituation och riktigt höga priser" (vilket är helt sant).

Det som Bloggen försökte säga var: Utifrån läget idag, vad vi kan se i väderprognoserna framåt och vad vi vet om tillgången på produktion, så ser vi för närvarande inte några stora risker med vintern som kommer. Läget påminner om förra vintern och då blev priserna lägre vartefter. Å andra sidan så påminner läget också om det inför vintern 2009/10, men då fick vi ett massivt väderomslag samtidigt som det blev problem med kärnkraften. Det kan hända, men vi ser alltså inte det idag.

Vårt råd är därför att ha ett förvaltat pris. Karlskronaportföljen/Sverigeportföljen är utmärkta alternativ, där krafthandlarna, våra experter, bevakar marknaden för att göra rätt val för ditt elpris.

I samma artikel i ekoblaskan så intervjuades även en analyschef från ett stort elhandelsföretag. Han sade ungefär att hans råd var att du som har råd ska ha rörligt! Bloggen ställer sig lite undrande till varför det finns vissa råd till dem med stabil ekonomi, medan övriga får ett annat råd? Hos Affärsverken får du i alla fall alltid råd!

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2014-11-11 07:59

Chatta med kundservice