Vår Vår och RiR vs SvK

Publicerad 18 apr 2013 17.28

Nu är det vår på riktigt. En knapp vecka senare än vad bloggen prognosticerade senast det begav sig. I Karlskrona har medeltemperaturen legat under det normala under mer än en månad, från 8 mars till 15 april. Men nu landar kvicksilvret över det normala, lördagen ser ut att ge riktigt fint vårväder. Dags att leta upp solhatten!

Det har också gett lite vårkänslor på elmarknaden. Spotpriset till imorgon hamnar på strax under 27 öre. Det är 35% lägre än i tisdags. Under två timmar i natt ser vi priser på under 10 öre. Det vi ser är en lycklig kombination av varmare temperatur, skapligt blåsigt och en begynnande vårflod. Terminspriserna ligger kvar på låg nivå efter CO2-omröstningen i tisdags.

Som de trogna läsarna av dessa rader vet, så håller bloggen ett extra öga på frågan om elområden. Nu har vi tagit del av Riksrevisionens (RiR) granskning av Svenska Kraftnät (SvK). I den 96 sidor gedigna rapporten är RiR överlag rätt kritisk och man konstaterar bl.a. att investeringarna i stamnätet varit för låga under mitten/slutet av 2000-talet, dvs efter stängningen av Barsebäck. Helt i enlighet med bloggens åsikt. Det hade varit bättre att få en Sydvästlänk i drift först.

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se 

Senast ändrad: 2013-04-18 17:31

Chatta med kundservice