Tillgång efterfrågan och vinnare!

Publicerad 13 mar 2013 12.55

Det har bitit rejält i näsan nu ett par dagar och vi kan nog inte förvänta oss plusgrader förrän nästa vecka. I denna kyla mitt i årets första vårmånad försöker bloggen hitta lite ljusglimtar.

Dels konstaterar vi att kraftvärmeverket fortsatt klarar att producera fjärrvärme och el från biobränsle. Ingen eldningsolja här minsann. Dessutom ligger spotpriserna på en låg nivå. Det har visserligen börjat bli lite dyrare, men idag den 13/3 är det första dagen sedan 25/1 som vi har dygnsmedel över 40 öre. Hela februari gav oss väldigt låga priser för säsongen.

Spotpriset sätts varje timme utifrån tillgång och efterfrågan just den timmen. Det innebär att vi får 743 olika priser i mars. För enkelhetens skull brukar vi lägga ihop dessa till dygns- och månadsmedel. Högsta dygnspriset i år var den 24/1 med ett dygnsmedel på strax över 50 öre. Rekordet är från 22/2 2010 med nästan 5 kr/kWh. Dyraste timmen den 24/1 var mellan kl 08-09 med lite drygt 60 öre.

Vi konstaterar också att vi hade samma pris i hela landet. Ibland när det är knappt på produktionsresurser hamnar vi i Sydsverige i kläm. Men en anledning att vi inte nådde konsumtionsrekordet denna vinter och att prisnivån hålls låg stavas också lågkonjunktur och lägre förbrukning. T.ex. har Sydsveriges största elförbrukare Hyltebruk stängt en pappersmaskin vid årsskiftet och en till ska stängas i maj.

Låg efterfrågan ger som bekant låga priser. Kommer spotpriserna alltid att vara vinnare? Nej, säger bloggen. Tillgången på vatten minskar och vi ser att detta kan vända. Priserna på fasta priser har också gått ner. Så bloggen rekommendation är fortsatt Affärsverkens förvaltningsprodukter: Karlskronaportföljen och Sverigeportföljen. Portföljerna, som innehåller både prislåsningar och spotpris, har faktiskt slagit det rörliga priset alla månaders sedan starten i december!

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2013-03-13 13:02

Chatta med kundservice