Smutsig marknadsföring och ren el

Publicerad 17 okt 2014 13.04

Häromdagen meddelade marknadsdomstolen att man fäller ett elhandelsföretag för sättet som de marknadsfört sig själva på. Företaget har smutskastat konkurrenter och spelat på människors rädsla, oro och/eller fruktan. 

Ett par exempel är: "Medan våra konkurrenter fortsätter att sälja smutsig kolkraft är vi på Företaget X först i Sverige med att ge våra kunder solkraft i sin elmix" och "Våra konkurrenter har kolkraft, men vi ger solkraft till alla våra kunder! Skaffa ren el här!"
Enligt domen får företaget nu inte använda den påtalade reklamfilmen, eller "...på väsentligen samma sätt, göra misskrediterande och/eller vilseledande jämförelser av elbolags produktion..." och om det ändå skulle hända så åker de på böter på 1 miljon för varje övertramp.

Redan den 23 augusti 2013, som interimsbeslut inför slutlig dom, förbjöd marknadsdomstolen företaget att använda denna eller liknande marknadsföring. Så sent som i början av oktober i år publicerades en reklamfilm där ett barn visar att vuxna som har smutsig el borde träffa smutsmonstret, som väller ut som svart rök från eluttaget. Idag, dagen efter beslutet, kommer en ny "barnslogan" mot "vuxna som har smutsig el". Idag bör de "byta till ett rent elbolag om de vill slippa dansa med en rutten fisk." Bedömningen om vad som misskrediterar konkurrenter och vilseleder kunder baserat på rädslor har vi uppenbarligen lite olika meningar om. Ändamålet är bra. Sättet stinker som den där fisken.

Till sist skickar bloggen med lite varudeklaration. All el som Affärsverken levererar till privatpersoner kommer till 100% från förnybara energikällor. Det blir 0% kolkraft. Anslutningen av solproduktion har ökat under året och vi kommer att ha riktig ursprungsmärkt solkraft i elmixen från 2014. Under året har vi slutit avtal med två stora kunder om leverans av Bra Miljöval, som är en miljöklassning som är högre än "vanlig" ursprungsmärkt el. Det är Ronneby Kommun och Willysbutikerna i hela landet som får el märkt med Bra Miljöval. Det blir lite drygt 200 miljoner kilowattimmar. Inte en kolbit så långt ökat når, starkt jobbat! Detta var dagens budskap. Inte så klatschigt kanske. Men 100 % sant.

Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se 

Senast ändrad: 2014-10-17 13:06

Chatta med kundservice