September och sol!

Publicerad 01 okt 2012 12.44

Under september fortsatte spotpriserna att vara relativt låga. Vi får 25,5 öre/kWh i SE4 vilket är 2,5 öre högre än augusti. Men förutom juli och augusti i år får vi gå tillbaka ända till augusti 2007 för att hitta ett lägre pris. Jippie, kan vi konsumenter säga och då ska vi förstås ropa faran över och handla el på spotpris allihopa?

Njae, svarar bloggen! Samtidigt så har terminspriserna också sjunkit till historiskt låga nivåer, alltså de priser som vi bygger fasta och förvaltade priser på. Vi får gå tillbaka till första halvåret 2005 för att hitta samma låga nivåer. Det är grovt sett tre faktorer som spelar in. Världsmarknadsekonomin med eurokris har fått efterfrågan att minska och råvarupriserna att gå ned, det myckna regnandet och magasinsfyllnaden påverkar även terminspriserna den närmaste tiden och så kronkursen som gör att vi behöver betala mindre i svenska pengar när elpriserna handlas i EUR.

Tittar vi lite i kristallkulan så finns det scenarier som pekar åt olika håll. När är vi ur krisen? Blir det värre innan det blir bättre? Kommer det att fortsätta regna så hysteriskt? Kommer vi att fortsätta bygga ny förnybar kraft med låga rörliga kostnader? Vad händer med EU's utsläppsmål? Blir det kallt i vinter?

Vi tror att det är bra att ta in prislåsningar med tanke på de nivåer vi handlar på idag. Då finns fasta priser, 50/50 och förvaltningsprodukter att välja på. Vår rekommendation just nu är vår nya produkt Sverigeportföljen, eller Karlskronaportföljen om du kommer från Staun. Då får du prislåsningar, men har också lite spot och du har möjlighet att bli timmätt och ta befälet över din egen elkostnad.

En kortis om solkraft. I Tyskland har man installerat 29 887 MW solkraft. I Sverige har vi - håll i er - 16 MW. Vad säger man? Läge för förbättringar...

Sol och vindkraft producerade tillsammans drygt 39 miljarder kWh i Tyskland under första halvåret i år. Det motsvarar 14,5% av Tysklands konsumtion under samma tid, eller för all del; 53% av konsumtionen i Sverige. Kombinationen sol och vind är för övrigt positiv i ett elsystem, när det inte blåser, så lyser ofta solen och tvärt om.

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-10-01 12:50

Chatta med kundservice