Överföring och förnybart

Publicerad 11 okt 2012 15.47

Vi elkonsumenter i södra Sverige har som bekant blivit mest drabbade av indelningen av Sverige i fyra elområden. Indelningen har gjorts av Svenska Kraftnät (SvK) utifrån där man menar att flaskhalsarna finns i stamnätet. Gränserna syns inte riktigt i naturen och särskilt i några samhällen i Småland är irritationen stor bland dem som hamnat på fel sida (SE4) mot grannen hundra meter bort.

Överföringskapaciteten från SE3 till SE4 är definierad av SvK till 5300 MW. Den kommer så småningom öka med cirka 1400 MW när Sydostlänken är i drift (2016?). Samtidigt försämras dock vår situation när NordBalt, kabeln till Litauen tas i drift, ungefär samtidigt, för då kommer även litauerna ha begärelse över den billiga vattenkraften.

Just nu så firar vi ett lite tragiskt rekord. De 5300 MW som vi har möjlighet att få norrifrån, är nämligen rätt sällan just 5300. Senaste gången var den 9 april. SvK har nämligen monopol på att definiera kapaciteten över flaskhalsen och lämnar varje dag besked till marknaden. Nu har vi alltså under ett halvt år fått nöja oss med mindre. Just nu bara 4% mindre, men när SvK själva utför underhåll i nätet någonstans mellan Mälardalen och Skåne, då begränsas kapaciteten. Och när kapaciteten begränsas, då ökar risken för prisskillnader. Och när det blir prisskillnader, då erhåller SvK flaskhalsintäkter...

Nåväl, de tre senaste veckorna har vi haft ett sammanhållet svenskt elpris, som fortfarande håller sig på låga nivåer. Men vi behöver bara titta över Öresund för att se lite orosmoln. Idag den 11 oktober har Själland ett pris på över 70 öre mellan 19-20, hela 85% dyrare än i Sverige. Det kan snabbt komma hit när överföringen inte räcker till konsumtionen.

Imorgon är det fredag och näringslivsdag. Besök gärna vår monter och prata om vårt nya miljövänliga kraftvärmeverk. Hemgjord förnybar el är ett viktigt bidrag till ett hållbart samhälle!

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-10-11 15:51

Chatta med kundservice