Litauen och 2015

Publicerad 18 okt 2012 12.57

Igår meddelade den litauiska stamnätsoperatören Litgrid (motsvarande Svenska Kraftnät/SvK) att NordBalt - den nya kraftkabeln mellan SE4 och Litauen på 700 MW - beräknas att vara i drift i slutet av året 2015.

I nuläget är det högre priser i Litauen än i Sydsverige SE4.

Sedan juni i år har man kunnat handla spoten i Litauen (i valutan euro) via Nordpool Spot utan att landet egentligen har några förbindelser mot Norden. Men detta ändras alltså i och med kabelförbindelsen. Hittills i år har snittpriset i Litauen varit 45,5 euro att jämföra med 29,4 euro för Systempriset i Norden eller 33,1 euro i SE4! Med andra ord kommer det bli ungefär som för Polen-kabeln att kraft kommer att flyta ut från Norden via SE4 och höja priset, allt annat lika...

Sydvästlänken då? Jo, man har tagit de första spadtagen för den södra länken från Nässjö till Hörby och tidplanen ligger fast till januari 2015, alltså lite före NordBalt. Men även om tidplanen skulle hålla, så tror jag inte vi kan räkna in de 1400 MW som hela länken ska bidra med förrän den norra delen till Hallsberg och den västra till Norge är klara. SvK brukar vara duktiga på att hushålla med kapaciteten och inte släppa på fullt, på grund av "Stamnätets topografi". Senast vi körde fullt var den 9 april.

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-10-18 13:16

Chatta med kundservice