Lågt, högt och präktigt vilse

Publicerad 13 aug 2015 09.00

Idag kan vi läsa i media att elpriset är rekordlågt! I vår grupp på krafthandel har vi alltid raljerat med allmänmedia och sagt att när det kommer ut i pressen att elpriset är lågt, då har det hunnit bli högt igen. Och nu är det faktiskt både lågt och högt. Samtidigt! Bloggen gör här ett försök att bena ut det hela.

Sommaren 2015 liknar i mångt och mycket 2012. Juli 2012 sattes det tidigare bottenrekordet på spotmarknaden med 16,7 öre för oss i Sydsverige. Resten av landet hade då ett ännu lägre pris på 11,5 öre. Juli 2015 har bjudit på ytterligare lägre nivåer. Det sydsvenska priset blev 8,6 öre, vilket bara är 0,1 öre dyrare än resten av landet denna gång. Och varför blev det så lågt? Som vanligt är det ett antal faktorer som spelar in, men vi hade ovanligt mycket vind för att vara sommartid och ett överskott på vatten i magasinen. Det fortsatte också ösa in regn under månaden, om nu någon semesterfirare missade det... Översatt i energi, så regnade det drygt 24 miljarder kWh. Eller om man så vill, lika mycket el som försörjer 1,2 miljoner eluppvärmda villor under ett år. Mäktigt!

Lägsta priset för en enskild timme var mellan kl 05 och 06 söndagen den 26 juli med 0,97 öre. Så den som köper el med timdebitering och var uppe och förbrukade el då, gjorde en riktigt bra deal.

Priset i juli är det lägsta sedan maj 2002.

Men hur var det där med högt pris då? Jo, just idag, den 13 augusti, när solen skiner glatt, åtminstone här i Sveriges soligaste stad (!), så har vi under tre timmar på förmiddagen sett spotpriser på över 70 öre/kWh, som mest 73,8 öre. Det är det högsta priset på hela året! Vi får gå tillbaka till timme 18 den 4 december 2014 för att hitta dyrare pris. Och hur lyckas det nu bli så dyrt på så kort tid?

Nu är det en massa dåliga faktorer som samspelar. Under hela sommaren har nordsvensk vattenkraft försörjt största delen av vårt behov. Vi har också haft mycket dansk och svensk vindkraft samtidigt som kärnkraften gått anständigt. Igår stängdes Ringhals 4 ned för revision och vinden är borta. Ett stort antal överföringslinjer ligger också med begränsningar som gör att norskt vatten och tysk vind var inlåst och övrig svensk produktion, som inte behövts under hela sommaren, var helt enkelt inte beredda på att behovet skulle öka.

Hur blir det framåt då? Ja på kort sikt är faran över. Imorgon går priset ner igen till 12 öre. Mycket upp och ner blir det, precis som väderprognoserna varit hela sommaren. Eller som en av analytikerna som Affärsverken samarbetar med uttryckte det: Marknaden har varit präktigt vilse!

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2015-09-07 09:09

Chatta med kundservice