Kärnkraft, kallt och dyrt!

Publicerad 02 dec 2012 15.15

Som Bloggen förutspådde fick vi minusgrader på Andersdagen. Snön faller juligt i skrivande stund och det glittrar adventsmässigt vackert av alla framtagna och nyputsade stjärnor och ljusslingor. Hoppas det är snåla ledlampor i dem!

Produktionen går rätt bra. Fortfarande relativt gott om vatten, kylan gör att det är full kraftvärmeproduktion och, håll i er, kärnkraften snurrar! Natten mellan lördag och söndag kom Forsmark 1 igång och sorgebarnet Oskarhamn 1 har producerat några kWh sedan i slutet av förra veckan. De testar nu och förväntar sig full drift på torsdag. Om detta stämmer har vi full kärnkraftsproduktion för första gången sedan 2005.

Det kan behövas, för nu får vi vinter ett tag. Åtminstone fram till lucia, menar våra meteorologer. Sedan kan det bli lite mildare en dryg vecka innan vi avslutar året med kallare igen. Den räknekunnige räknar snabbt ut att vändningen då kommer runt juletid. Så om bondepraktikan säger slask, så finns det ändå hopp från datorsimuleringarna.

Kylan innebär också ökad förbrukning. Prognosen för måndag säger att vi ska förbruka 25000 MW timme 18. Det är 22,5 % mer än måndag förra veckan och bara 4% från den absoluta toppnoteringen vi någonsin har haft i Sverige. Det innebär tyvärr också att priset blir dyrt. Vi har vant oss vid att spotpriset knappt går över 40 öre, men på måndag den 3 december har vi över 50 öre mellan kl. 7-20. Undvik förbruka el, särskilt mellan kl 16 och 18 för då har vi över 150 öre!

Men, det hade kunnat vara värre. Förra året så här dags hade vi bara 68% tillgänglighet i kärnkraften.

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-12-03 07:53

Chatta med kundservice