Bräcke, fantastiska erbjudanden och jämförelser

Publicerad 06 nov 2012 08.21

Elbolagen, som vi kan säga om vi klumpar ihop hela branschen med producenter, elnätföretag och elhandelsföretag, brottas till och från med dåligt rykte. Ofta är det producenterna och elnätföretagen som står i rampljuset.

De stora producenterna sägs missbruka sin dominerande ställning, tar ut överpriser och klarar inte av att köra kärnkraften på säker och stabil nivå. Nätbolagen har monopol och påstås strunta i underhåll av kraftledningar och vips blir det strömavbrott när vi får snöfall eller stormar. Branschen har dock jobbat hårt med frågan och vi kan se förbättringar i de mätningar av kundsympatier som genomförs årligen.

Nu är det dock elhandelsföretag som skämt ut sig. Representanter för två stora bolag har varit i Bräcke och sålt till icke läskunniga. Det har alltså varit dörrknackare från två olika bolag i en kommun med 7000 invånare, bara ett norrländskt stenkast från Sveriges geografiska mittpunkt. Jag är tyvärr inte förvånad. De som är dörrknackare, står på köpcentra eller ringer hem till dig är i de flesta fall inte anställda på bolaget de säljer för. De försörjer sig genom den provision de får genom att du som konsument skriver på avtalet. Deras främsta mål är att sälja, inte att det ska bli rätt för dig som kund.

Nästan ännu värre tycker jag att det är med de företag som påstår att de ska kolla t.ex. dina försäkringar och elavtal. Du betalar inga avgifter och företaget debiterar dig "som medlem" bara när de "sparat" pengar åt dig genom att "förhandla och pressa priser hos olika bolag". Det låter väl bra? Jo, men problemet är att alla bolagets kunder hamnar hos samma elhandelsföretag. Bolaget har alltså "förhandlat" med ett (1) av landets 130 elhandelsföretag och de får naturligtvis provision när de lämnar över kunder. Hur "besparingen" sedan räknas ut vågar jag inte ens spekulera i.

Liknande situationer hittar vi bland jämförelsesiter på nätet. Vissa marknadsför och genomför byten enbart till de elhandelsbolag som de slutit avtal med och som då får betala pengar för leverantörsbytet "som är gratis". Provisionen motsvarar flera års marginal och de enda som tjänar på bytet är webbplatsen.

Den enda säkra jämförelseplatsen är www.elpriskollen.se  som drivs av Energimarknadsinspektionen och är helt gratis för alla parter och som är kvalitetssäkrad. Annars går det bra att ringa eller besöka ditt eget lokala elhandelsföretag, som bryr sig om dig som kund, alla dagar!

/Anders Karmehed

Senast ändrad: 2012-11-06 08:40

Chatta med kundservice