Blåst, Vind och Egon

Publicerad 13 jan 2015 10.52

Ni kanske har märkt att det har blåst lite? Ja, det blåser fortfarande en hel del. Det kan man ju tycka lite olika om förstås, men mycket blåst är generellt bra för vindkraft.

En fin behaglig vind för kraftproduktion är en vinterkuling på sisådär 16 m/s. Det funkar bra upp emot stormstyrka också, men vid en kraftig storm på över 24 m/s så brukar turbinerna stängas ner för att belastningen på materialen blir för stor.

Det har blåst en del i övriga världen också, t.ex. i Tyskland. Där slogs produktionsrekord för vindkraften kl. 16:15 i fredags. Då producerades 31 300 MW. Hur mycket är det då? Häftigt mycket säger bloggen. Samtidigt producerades 6 630 MW kärnkraft i Sverige (max 9 500) och total konsumtion i hela Sverige uppgick till 21 200 MW.

I Sverige har vi inte lika mycket vindkraft installerad, men det ökar här också och vi slog svenskt produktionsrekord på morgonen den 3 januari med 4 900 MW. Det motsvarade i alla fall 32% av Sveriges konsumtion den timmen.

Apropå stormar och el så tänker kanske gemene man automatiskt på strömavbrott. Dock inte de som bor i Affärsverkens elnät. Summa strömavbrott under Egon, Per och Gudrun är fortfarande noll minuter. Så i Karlskrona gav Egon inget Egoff!

/Anders Karmehed, anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2015-01-13 10:54

Chatta med kundservice