Begränsning eller inte begränsning, det är frågan

Publicerad 25 nov 2013 15.18

Det har varit rätt lite elområdestugg i bloggen ett tag. Dags för nya tag på den fronten. Det har under en rätt lång tid varit låga kostnader, men under hösten har vi blivit drabbade igen.

Från den 19 augusti till den 10 november pågick underhållsarbete på kraftlänken över Oslofjorden, vilket påverkar flödet i hela södra Skandinavien. Under den tiden var framför allt kapaciteten mellan Sydnorge och Sverige kraftigt begränsad. Hela Sverige fick då högre priser än Sydnorge. Det var däremot inte så stora skillnader mellan norra och södra Sverige. Från den 11 november så pågår inga större linjearbeten och kärnkraften går ganska normalt. Bloggen och marknadens aktörer hade därför förväntat oss att kapaciteten skulle släppas på fullt igen. Men Svenska Kraftnät (SVK) har strypt linjen från Mellansverige till Sydsverige med ca 25%. När det har varit fritt blås från Norge, så har flaskhalsen istället hamnat mellan SE3 och SE4. Sydsverige har under de senaste två veckorna fått elpriser som är 12% högre än Stockholm och 14% högre än Sundsvall/Luleå. Under samma period har SVK fått 75 miljoner kr i flaskhalsintäkter.

Varför är då överföringen begränsad? Tja, SVK menar att den inte är begränsad, utan svarar på fråga från Affärsverken att de har rätt att "variera" kapaciteten med ner till -33% baserat på "den kapacitet som kraftsystemet för tillfället klarar av i förhållande till driftsäkerheten". Bloggen har skrivit om detta fenomen tidigare. SVK har monopol i stamnätet och tilldelar kapacitet till spotmarknaden. När de själva utför underhåll kan de begränsa kapaciteten, vilket ofta medför prisskillnader mellan områdena, vilket ger flaskhalsintäkter till SVK. De senaste två veckorna har SVK "varierat nedåt" för att klara konsekvenserna av "ett stort fel". Detta skulle kunna vara ett snabbstopp i O3:an eller nytt avbrott på Norgekabeln.

Summan av kardemumman är att SVK inte har incitament att tilldela marknaden så mycket kapacitet som möjligt. Det är bättre att klara sitt eget uppdrag med hängsle och livrem. Det finns ingen transparens alls på detta område, SVK tilldelar kapaciteten ensidigt. Och skulle det uppstå prisskillnader pga detta, ja då är det marknadens aktörer som får ta smällen, dvs i första hand elkunderna i södra Sverige. SVK tar flaskhalsintäkterna.

/Anders Karmehed
anders.karmehed@affarsverken.se

Senast ändrad: 2013-11-25 15:58

Chatta med kundservice